88 gadu vecumā miris ekstazī radītājs (28)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

88 gadu vecumā miris amerikāņu ķīmiķis Aleksandrs Šulgins, kurš izveidoja psihoaktīvo narkotiku ekstazī, otrdien ar sociālā tīkla «Facebook» starpniecību paziņoja viņa sieva Anna.

Pirmdienas pēcpusdienā Šulgins zaudēja cīņā ar aknu vēzi. Viņš nomira savā mājā Kalifornijas štatā, «klātesot ģimenei, aprūpētājiem un budistu meditatīvajai mūzikai».

1925.gada 17.jūnijā dzimušais Šulgins pētīja 3,4-metilēndioksi-N-metilamfetamīna, saukta arī par MDMA jeb ekstazī iedarbību. Pati viela pirmo reizi tika sintezēta jau 1912.gadā un to patentēja vācu farmācijas kompānija «Merck».

Šulgins ar īpašu valdības atļauju pats testēja psihoaktīvās narkotikas.

Tā viņš varēja pētīt un izgudrot jaunus medikamentus, kas citādi nebūtu atļauti.

Aleksandrs Šulgins
Aleksandrs Šulgins Foto: AP/ScanPix

Ķīmiķi dēvēja par «ekstazī krusttēvu». Tomēr Šulgins nebija gribējis, lai MDMA kļūtu par vienu no populārākajām narkotikām.

MDMA ir stimulants, kas veicina miera un pieņemšanas izjūtu. Tās lietotāju skaits ievērojami pieauga 90.gadu sākumā, kad jaunieši to lietoja, izklaidējoties naktsklubos.

Ekstazī lietošanas blakusparādības ir organisma atūdeņošanās, pārgurums, slikta dūša, halucinācijas, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, drebuļi, iespējamas sirdslēkmes un pat nāve.

Londonas Impērijas koledžas profesors Deivis Nats intervijā raidorganizācijai BBC sacījis, ka narkotikas būtu prasījušās mazāk cilvēku dzīvību, ja lietotāji būtu «klausījušies un mācījušies no Šulgina, nevis mēģinājuši apspiest viņa zināšanas un idejas».

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu