Briti attīsta zobu labošanu bez urbšanas un sāpēm (49)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu zinātnieki ir izstrādājuši jaunu zobu labošanas metodi, kas reizi par visām reizēm izskaudīs cilvēku bailes un nevēlēšanos apmeklēt stomatologu.

Jaunā metodika, ko izstrādājuši zinātnieki Londonā, iztiek bez ierastajām pretsāpju potēm un urbšanas, kas ir ārstēšanas procedūras neatņemama sastāvdaļa, ja nepieciešams izņemt zoba bojātos audus. Tāpat vairs nav nepieciešams arī amalgams un kompozītmateriāli, ko lieto izveidotā iedobuma aizpildīšanā, jo Londonas Karaļa koledžas pētnieki ir ķērušies pie zoba pašsadziedēšanās iespēju izpētes, raksta The Guardian.

Tā ir devusi rezultātu un zinātnieki ir izstrādājuši kariesa ārstēšana tehniku, kas nodēvēta par elektriski paātrinātu un uzlabotu remineralizāciju (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER)) un būtībā ievērojami paātrina dabisko kalcija un minerālu pārvietošanu uz bojāto zobu.

Zoba labošanas procedūrai ir divi posmi. Vispirms tiek apstrādāta emalja zoba bojājuma vietā, bet pēc tam tai tiek pievadīts neliels spriegums, kas aktivizē minerālvielu pievadīšanu «remontdarbu zonai». EAER ārstēšanas metodi vēl nepieciešams pieslīpēt, taču zobārstniecības praksēs tā varētu tikt ieviesta jau pēc trim gadiem.

Mūsdienās izmantotās zobu labošanas metodes nav ideālas, jo urbjot un pēc tam plombējot, jebkurš zobs ir pakļauts bezgalīgam labošanas ciklam. Faktiski neviena urbšana nav ideāla un to ik pa laikam nākas atkārtot, skaidro Karaļa koledžas zobārstniecības institūta profesors Naidžels Pits.

«Mūsu izmantotā ierīce ir ne tikai tīkamāka pašam pacientam, bet arī varētu būt efektīvāka no izmaksu viedokļa, jo bez zobu labošanas veic arī zobu baltināšanu,» - tā Pits.

Jaunās zobu labošanas metodes un attiecīgo ierīču komercializēšanas nolūkā ir nodibināta kompānija Reminova, kuras galvenā mītne atrodas Pērtā, Skotijā. Šobrīd kompānija meklē privātos investorus, kas palīdzētu realizēt projekta virzīšanu.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu