Izstrādāts rīks, kas neredzīgajiem palīdz lasīt (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Neredzīgo vai vājredzīgo ikdiena varētu ievērojami mainīties, ja pārdošanā nonāktu ierīce, ko izstrādājuši Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MiT) pētnieki.

Tas ir uz pirksta uzvelkams kompakta izmēra skeneris, būtībā gredzens, kas spēj nolasīt drukātu vai uz ekrāna redzamu tekstu un sintētiskā balsī to skaļi izrunāt, raksta Dailymail.co.uk. Principā šāda ierīce varētu kļūt par vēlamu palīgu ikvienam vājredzīgajam, jo viņš spētu patstāvīgi lasīt ne tikai grāmatas, bet arī medikamentu lietošanas pamācības, autobusu kustības sarakstus pieturvietās, ēdienkartes restorānos un tamlīdzīgi. Citiem vārdiem - neredzīgie un vājredzīgie vairs nebūtu atkarīgi no informācijas, kas sagatavota Braila rakstā.

Viens no centrālajiem par FingerReader nodēvētās ierīces elementiem ir neliela kamera, caur kuru tā skenē tekstu. Pats lasīšanas process ir vienkāršāks par vienkāršu - atliek vien pirkstu virzīt pār tekstu un speciāla programmatūra veiks satura atpazīšanu un apstrādi. Gadījumā, ja lasītājs sāks novirzīties no teksta rindiņas, viņu par to brīdinās gredzenā iebūvētais vibrāciju mehānisms.

Ierīces izstrādātāji norāda, ka neredzīgajiem šobrīd ir krietni vien ierobežotas iespējas iegūt svarīgu informāciju, piemēram, parakstot dokumentus vai veikala plauktā aptaustot produktu iepakojumus. FingerReader ieviešana šīs problēmas atrisinātu.

FingerReader izstrādes procesā trīs gadus tika veikta programmēšana un dažādu pašas ierīces dizainu izmēģināšana. Pagaidām MiT pētniekiem gan vēl nav izdevies panākt, lai FingerReader saprastos ar skārienjutīgajiem viedtālruņu un planšetdatoru ekrāniem, jo lasāmais teksts pārvietojas līdzi pirkstam un kamerai nav informācijas, ko apstrādāt.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu