Kas uzspridzināja zvaigzni? (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

2014. gada 21. janvārī aptuveni 12 miljonu gaismas gadu tālā galaktikā uzsprāga zvaigzne, piesaistot visas pasaules astronomu un debesu vērotāju uzmanību. Kopš tā laika pārnova tiek pētīta dažādos viļņu garumos, lai noskaidrotu iespaidīgā sprādziena iemeslus.

Jaunākā informācija, kuru izdevies iegūt ar Čandras rentgenstaru observatoriju, sniedz ieskatu par vidi pirms un pēc pārnovas SN2014J sprādziena, kā arī palīdz izprast tās iemeslus.

SN 2014J tika klasificēta kā Ia tipa pārnova. Viens no iespējamajiem sprādziena cēloņiem tiek saistīts ar dubultzvaigžņu sistēmu, kur viena no zvaigznēm ir baltais punduris, bet otra ir normāla zvaigzne. Baltais punduris pievelk otrās zvaigznes matēriju un kļūst arvien masīvāks, līdz tiek sasniegta kritiskā robeža un baltais punduris uzsprāgst. Normālo zvaigzni ieskauj iespaidīga izmēra gāzu mākonis, kurš pēc sprādziena ir novērojams kā rentgenstaru avots.

Izmantojot Čandras un Swift teleskopus, zinātnieki pētīja M82 galaktiku, lai pārnovas sprādziena vietā meklētu šo rentgenstaru avotu. Tāds netika atrasts, kas liek domāt, ka pārnovas sprādziena vietā ir visai maz matērijas.

«Lai arī tas skan dīvaini, bet mēs uzzinājām daudz par šo pārnovu, neko neatrodot,» teica pētījuma vadītāja Rafaela Marguti no Hārvardas-Smitsona Astrofizikas centra (CfA). «Tagad mēs varam izslēgt scenāriju, ka sprādzienu izraisīja baltais punduris, kas zaga matēriju no pavadoņzvaigznes.»

Iespējams, ka sprādziena cēlonis ir divu balto punduru saplūšana, pēc kuras rentgenstarojums ir ļoti vājš vai vispār netiek konstatēts. Marguti ir pārliecināta, ka pētījumi jāturpina.

Starspace.lv

«Tas, ka mēs spējām izslēgt vienu no vadošajiem SN 2014J iemesliem, ir nozīmīgs sasniegums,» teica Etišs Kembls no CfA. «Nākamais solis ir vēl vairāk sašaurināt atbilžu spektru.»

Kādēļ Ia tipa pārnovu izpēte ir tik svarīga? Izrādās, ka šie sprādzieni tiek izmantoti, lai noteiktu attālumus Visumā, kā arī Ia tipa pārnovām bija ļoti nozīmīga loma Visuma paātrinātās izplešanās atklāšanā. Nelielais attālums, kāds šķir Zemi no SN 2014J, ļauj zinātniekiem izpētīt tādas detaļas, kādas nebūtu iespējams saskatīt tālākās galaktikās.

«Ir ļoti svarīgi saprast, kā tieši šīs zvaigznes uzsprāgst, jo to novērojumi ir daudzu kosmoloģijas jautājumu pamatakmens,» pastāstīja pētījuma līdzautors Džereds Perents. «SN 2014J varētu būt unikāla iespēja pētīt vienu no šā tipa pārnovām.»

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu