Ar logiem varētu ražot elektrību (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mičiganas universitātes pētnieku grupa ir izstrādājusi jauna tipa saules gaismas koncentrētāju, ar ko var pārklāt stiklu un ražot elektroenerģiju. Vienlaikus redzamība netiek ierobežota jo jaunais materiāls ir caurspīdīgs.

Par caurspīdīgu luminiscējošu saules gaismas koncentrētāju nodēvēto materiālu perspektīvā varētu klāt uz ēku logiem, viedtelefonu vāciņiem un jebkurām citām ierīcēm, kam ir tīra, gluda virsma.

Mičiganas universitātes Inženierijas koledžas pētnieks Ričards Lunts norāda, ka jaunā materiāla raksturojumā atslēgas vārds ir «caurspīdīgs».

Pētnieciskais darbs ar saules bateriju paneļiem, kas izvietoti ap luminiscējošiem, plastikātam līdzīgiem materiāliem nav nekas jauns. Tomēr līdzšinējie rezultāti nav bijuši daudzsološi, jo enerģijas ražošanai bijusi zema efektivitāte un materiāli bijuši pārāk krāsaini.

«Neviens nevēlas sēdēt pie krāsainiem logiem,» uzskata ķīmiskās inženierijas un materiālzinātņu profesors Lunts. «Tie rada pārāk krāsainu vidi un rodas sajūta kā strādājot diskotēkā. Tādēļ mēs izstrādājam aktīvo luminiscējošo slāni, kas ir caurspīdīgs.»

Saules enerģijas ievākšanas sistēma lieto nelielas organiskas molekulas, kas absorbē specifiska viļņa garuma neredzamo saules gaismu.

«Mēs šiem materiāliem liekam savākt tikai ultravioleto vai gandrīz infrasarkano gaismu, kas pēc tam «spīd» citā infrasarkanās gaismas viļņu garuma diapazonā,» piebilst Lunts.

Šī «spīdošā» infrasarkanā gaisma pēcāk nonāk jaunā plastikāta gabala malās, kur to elektroenerģijā pārvērš šaurās joslās izkārtoti saules bateriju paneļi. «Tā kā jaunais materiāls nedz absorbē, nedz arī izdala gaismu redzamajā viļņu spektrā, cilvēka acij tas šķiet ārkārtīgi caurspīdīgs,» - tā Lunts.

Jaunā materiāla viena no priekšrocībām ir tā daudzpusība - to vienlīdz labi var lietot liela apmēra objektos, piemēram, debesskrāpju logu pārklāšanai un nelielu priekšmetu aprīkošanai, pat ja jāsaglabā augsta estētiskā kvalitāte. «Principā mēs vēlamies radīt saules enerģijas ievākšanas sistēmu, kuras klātbūtni jūs pat nenojaušat,» norāda Lunts un piebilst, ka darāmā vēl ir ļoti daudz, jo pagaidām saules enerģijas pārvēršanas efektivitāte ir 1 procents, bet mērķis ir 5%.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu