Jauna ārstēšanas metode ļaus aizmirst par lasāmbrillēm (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Zinātnieki ir izstrādājuši jaunu redzes uzlabošanas metodi, kas vecāka gada gājuma cilvēkiem lasāmbrilles ļautu uz visiem laikiem nolikt plauktiņā.

Operācijas laikā pacienta acī zem radzenes tiek ievietots neliela izmēra implants, ko dēvē par «lietus lāses ieliktni». Tā galvenais uzdevums ir novērst ar vecumu saistīto redzes pasliktināšanos, proti, nespēju fokusēt skatienu uz tuviem objektiem. Cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma sliekšņa pārkāpšanas šī kaite ir diezgan bieži sastopama un ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ esam spiesti iegādāties brilles lasīšanai, raksta Dailymail.co.uk.

Redzes uzlabošana ar «lietus lāses ieliktņa» palīdzību sākotnēji attīstīta Savienotajās Valstīs, bet nu jau ir nonākusi arī «vecajā pasaulē». Tā varētu aizstāt lāzerķirurģiju, kas līdz šim uzskatīta par labāko ilgtermiņa ārstēšanas metodi, kaut arī dažiem pacientiem lasīšanai vājā apgaismojumā tāpat nepieciešamas brilles.

Viena no «lietus lāses ieliktņa» ievietošanas procedūras priekšrocībām ir operācijai nepieciešamais laiks - tās ir apmēram desmit minūtes. Pretstatā operācija ar lāzerstaru var ilgt pat stundu.

Operācija norit, pacientam esot pie pilnas apziņas, taču sāpes viņš nejūt, jo acī tiek iepilināti anestēzijas līdzekļi. Operācijas rezultātā mainās radzenes forma; tās centrālā daļa kļūst stāvāka.

Kā norāda 57 gadu vecā Linda Marengi, kas bija pirmā «lietus lāses ieliktņa» operācijas paciente Lielbritānijā, «sācis kļūt neciešami grāmatu turēt aizvien tālāk un tālāk un samiegt acis, lai izlasītu, kas rakstīts». «Man likās, ka rokas ir par īsu, taču tad tika uzstādīta presbiopijas diagnoze, kas nozīmē tuvās redzes pavājināšanos,» - tā Linda Marengi.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu