TOP 5 valdzinošākās mežoņu ciltis civilizētajā pasaulē (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kuras ir skarbākās un attālākās mūsu planētas «saliņas», kur cilvēki joprojām dzīvo ciltīs pirmatnējos apstākļos? Par tām stāsta izdzīvošanas instruktors Heizens Odins, kurš ceturtdienās kanālā «National Geographic» viesosies ar raidījumu ciklu «Izdzīvot pirmatnējā mežonīgumā» («Survive The Tribe»), informē FOX International Channels Latvija.

 
Foto: Publicitātes foto

Inuīti

Inuīti jeb eskimosi ir Grenlandes pamatiedzīvotāji. Kad šie aukstuma rūdītie ļaudis dodas medībās, viņi ceļ iglu - pagaidu mājas no sniega un ledus. Pārtiek no nomedītajiem ziemeļbriežiem, roņiem, valzirgiem un zivīm. Tiesa, nevar teikt, ka šie ziemeļnieki ir mežoņi, jo dzīvo ciematos un pilsētiņās un jauno paaudzi sūta skolā. Drīzāk to var saukt par dabai tuvu dzīvesveidu.

Foto: Publicitātes foto

Tā kā Grenlande atrodas aiz Ziemeļu polārā loka, inuītu ikdienas dzīve rit patiešām skarbos apstākļos. Grenlandē nav ne ceļu, ne dzelzceļu, un nokļūt tur var vien ar lidmašīnu vai kuģi.

Foto: Publicitātes foto
 
Foto: Publicitātes foto

Bušmeņi

Bušmeņu ciltis dzīvo Namībijas tuksnesī un pārtiek no savvaļas augiem un nomedītajiem dzīvniekiem. Ģenētiskā ziņā bušmeņi varētu būt senākā tauta pasaulē, jo bušmeņu vīriešiem konstatēta pati pirmatnējākā Y hromosomas versija no visām, kādas atrastas dažādām tautām. Arheoloģiskie izrakumi rāda, ka gandrīz nemainīga kultūras forma bušmeņu apdzīvotajā apvidū eksistējusi jau aptuveni 30 tūkstošus gadu.

Foto: Publicitātes foto
 
Foto: Publicitātes foto

Huaorani

Huaorani cilts mīt Ekvadorā, Amazones lietus mežos, jau vismaz tūkstoti gadu. Šai ciltij, kas pārtiek no medniecības un savvaļas augiem, līdz pat 1956.gadam nebija nekādu kontaktu ar pārējo pasauli.

Foto: Publicitātes foto

Ja esi piedzīvojumu kārs ceļotājs, vari paciemoties pie šiem iezemiešiem! Tas prasīs 45 minūšu braucienu ar helikopteru no Ekvadoras galvaspilsētas Kito, bet vēl neliels attālums būs jāpārvar ar kanoe laivu, jo uz turieni ceļi nav izbūvēti.

Foto: Publicitātes foto
 
Foto: Publicitātes foto

Rietumu Mongolijas kazahi

Altaja kalnu rajonos dzīvojošajām Rietumu Mongolijas kazahu ciltīm joprojām ir gandrīz tāds pats dzīvesveids kā pirms vairākiem tūkstošiem gadu. Gribi zināt, kā viņi tiek pie ēdamā? Izceļ no ligzdas jaunas kalnu ērgļu mātītes un pieradina tās, bet pēc tam ņem līdzi medībās. Kad mednieki zirgu mugurās vajā medījumu, viņi traucas tā virzienā un tad palaiž vaļā ērgli.

Foto: Publicitātes foto

Ja tam neizdodas tikt pie laupījuma, tiek palaists nākamais plēsīgais putns. Medības norisinās ļoti skarbos laikapstākļos, vairākas dienas jājot zirga mugurā pa kalnainu apvidu mīnus 40 grādu temperatūrā.

Foto: Publicitātes foto
 
Foto: Publicitātes foto

Zālamana salu iedzimtie

Klusā okeāna dienvidrietumos, vienā no Zālamanu salām izskatās kā paradīzē, bet izdzīvot tur nav viegli - vietējie ļaudis medī un pārtiek gandrīz tikai no haizivs gaļas. Uzturā viņi lieto arī kokosriekstu krabjus, taču mielojas tikai ar pieaugušiem īpatņiem, lai uzturētu šīs populācijas ilgtspējīgumu. Liels kārums iezemiešiem ir žāvēti maizes koka augļi.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu