Japānas zinātnieki izstrādājuši Ebolas vīrusa 30 minūšu testu (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Japānas zinātnieki otrdien paziņoja, ka ir izstrādājuši jaunu testu Ebolas vīrusa klātbūtnes noteikšanai 30 minūšu laikā, lai ārsti varētu ātrāk konstatēt inficēšanos ar šo slimību.

Jaunais tests ir arī lētāks nekā tas, kurš pašlaik tiek izmantots Rietumāfrikā, kur Ebolas vīrusa epidēmijā šogad gājuši bojā vairāk nekā 1500 cilvēku, sacīja profesors Dziro Jasuda un viņa zinātnieku komanda no Nagasaki universitātes.

«Jaunā metode ir vienkāršāka par pašreizējo un ir izmantojama valstīs, kur nav pieejams dārgs testēšanas aprīkojums,» sacīja Jasuda telefonsarunā ar ziņu agentūru AFP.

Jaunajā metodē tā sauktais «praimeris» konstatē tikai Ebolas vīrusam specifiskos gēnus, kas atrasti asins paraugā vai citā ķermeņa šķidrumā.

Pastāvošajās metodēs tiek ekstrahētas ribonukleīnskabes (RNS) no visiem asins paraugā esošajiem vīrusiem, kuras pēc tam tiek izmantotas vīrusa dezoksiribonokleīnskābju (DNS) sintēzei.

Jaunajā metodē Ebolas vīrusam piemītošās DNS tiek konstatētas 30 minūšu laikā.

Pašreizējā metodē, kas tiek saukta par polimerāzes ķēdes reakciju, ārstiem ir vairākkārt jasākarsē un jāatdzesē paraugi, un šis process var ilgt līdz divām stundām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu