Indijas kosmosa zonde nosūtījusi pirmos Marsa attēlus (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Indijas Marsa izpētes zonde nosūtījusi uz Zemi pirmos attēlus, kuros redzama krāteriem noklātā Marsa virsma.

Indija trešdien kļuva par pirmo no Āzijas valstīm, kurai izdevies veiksmīgi sasniegt Sarkano planētu. Izpētes zonde Marsa orbītu sasniedza pēc desmit mēnešu ceļojuma.

Indijas Kosmosa pētījumu organizācija (ISRO) saņēma vairākus attēlus un vienu ievietoja savā «Facebook» profilā. Fotogrāfija esot uzņemta 7300 kilometru augstumā, un tajā redzama planētas oranžā virsma, kas klāta ar tumšiem krāteriem. To pašu fotogrāfiju var apskatīt ISRO «Twitter» profilā, kur tai klāt ir pievienots komentārs: «Skats šeit augšā ir lielisks.»

Kosmosa misija, kuras mērķis ir meklēt pierādījumus dzīvībai uz Marsa, ir Indijas nacionālais lepnums, jo tā sīvi sacenšas ar citām Āzijas valstīm par panākumu gūšanu kosmosa nozarē.

Indija ir pārspējusi savu kaimiņvalsti Ķīnu, kuras pirmais mēģinājums 2011.gadā piedzīvoja neveiksmi, neskatoties uz to, ka programmā tikai ieguldīti miljardiem dolāru.

Indijai šī misija izmaksāja 74 miljonus ASV dolāru (59 miljonus eiro), kamēr oskarotās filmas «Gravity» («Gravitāte») budžets sasniedza 100 miljonus ASV dolāru (80 miljonus eiro). Tā ir arī niecīga daļa no summas - 671 miljona ASV dolāru (535 miljoniem eiro) -, ko ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ieguldījusi sava Marsa izpētes kosmosa kuģa MAVEN izstrādē. MAVEN Marsa orbītu veiksmīgi sasniedza svētdien.

Indija ir ceturtā, kas sasniegusi Marsu. To vēl ir paveikušas ASV, Krievija un Eiropa. Vairāk nekā puse misiju uz Marsu ir beigušās neveiksmīgi.

Par kosmosa misijas panākumiem ceturtdien bija rakstīts visās Indijas laikrakstu pirmajās lappusēs. Laikraksts «Hindustan Times» ziņoja, ka «Marsa sacīkstes ir uzvarētas», bet «Times of India» rotāja virsraksts «Indija pievienojas elitārajam Marsa klubam».

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu