ASV astronauti iziet atklātā kosmosā, lai veiktu SKS labošanas darbus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Divi ASV astronauti trešdien izgāja atklātā kosmosā, lai veiktu Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) remonta un apkopes darbus, paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Astronauti Rīds Vaizmens un Berijs Vilmors savu iziešanu kosmosā pabeidza sešās stundās un 34 minūtēs - precīzi pēc iepriekš plānotā laika, informēja NASA.

Viņu pirmais uzdevums bija nomainīt ceļasomas izmēra strāvas regulatoru saules panelim, kas nedarbojās kopš maija.

Operācijai bija nepieciešama rūpīga saskaņošana ar laiku, kad kosmosa stacija atradās Zemes ēnā, lai uzdevuma izpildes brīdī saules panelis neražotu enerģiju.

Tad astronauti izpildīja otru uzdevumu: pārvietot aprīkojumu, lai būtu vieta starptautiskās nolaišanās adapteriem, kurus piegādāt SKS plānots 2015.gadā.

Tie «pielāgos staciju nākotnes komerciālās apkalpes kuģu uzņemšanai un sniegs papildu enkurvietu komerciālās kravas kuģiem», paskaidroja NASA.

Tāpat atklātā kosmosā izgājušie ASV astronauti pret jaunu nomainīja ārējo televīzijas kameru, kas bija zaudējusi fokusēšanas spēju.

Trešdien astronauti no SKS kosmosā izgāja 183.reizi.

Vilmoram tā bija pirmā iziešana kosmosā, bet Vaizmenam tā bija otrā reize - 7.oktobrī viņš kopā ar Eiropas astronautu Aleksandru Gerstu atklātā kosmosā pavadīja nedaudz vairāk kā sešas stundas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu