Ķīna palaiž Mēness zondi, kas spēs atgriezties uz Zemes (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ķīna piektdien pirmoreiz palaida uz Mēnesi zondi, kura spēs atgriezties uz Zemes, sperot jaunu soli programmā, kuras mērķis ir kādreiz nosūtīt uz Mēnesi Ķīnas pilsoni.

Vārdā nenosauktā bezpilota zonde aplidos apkārt Mēnesim un dosies atpakaļ uz Zemi, ieejot tās atmosfērā un nolaižoties, paziņoja Zinātnes, tehnoloģijas un rūpniecības nacionālajai aizsardzībai valsts pārvalde.

Zonde tika palaista no Sjičanas kosmodroma Sičuaņas provincē.

Astoņu dienu ilgās misijas laikā zondes lielākais attālums no Zemes būs 413 tūkstoši kilometru.

Zonde atgriezīsies Zemes atmosfērā ar ātrumu 11,2 kilometri sekundē, pēc tam samazinās ātrumu un nolaidīsies Iekšējās Mongolijas autonomajā rajonā, vēstīja oficiālā ziņu aģentūra «Sjiņhua».

Misijas laikā paredzēts izmēģināt tehnoloģijas, kas tiks izmantotas nolaišanās aparātā «Čane-5», kuru plānots ap 2017.gadu palaist uz Mēnesi grunts paraugu vākšanai un to nogādāšanai uz Zemi..

Lidojuma laikā arī tiek plānots veikt vairākus manevrus, tostarp bremzēšanu un nolaišanos noteiktā rajonā.

Pērn 14.decembrī uz Mēness virsmas nolaidās aparāts «Čane-3» ar zondi «Yutu» («Nefrīta trusis»), lai pētītu Mēness ģeoloģisko struktūru un meklētu dabas resursus. Neraugoties uz tehniskām problēmām, Ķīna ir atzinusi šo misiju par veiksmīgu.

Ķīnai ir mērķis līdz 2020.gadam izveidot pastāvīgu kosmosa staciju. Ķīna plāno uz Mēnesi nosūtīt arī cilvēkus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu