ASV nesējraķete «Antares» eksplodē neilgi pēc starta (14)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV privātfirmas «Orbital Sciences Corporation» nesējraķete «Antares» otrdienas vakarā eksplodēja īsi pēc tās palaišanas uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), paziņoja ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) lidojumu vadības centrs Teksasas štata Hjūstonas pilsētā.

Nesējraķete ar kosmosa kravas kuģi «Cygnus», kas tika palaista SKS apgādei, eksplodēja dažas sekundes pēc starta Virdžīnijas štata Volopsa salas kosmodromā. NASA lidojumu vadības centrs nosauca notikušo par «katastrofālu anomāliju».

Bezpilota kuģī «Cygnus» bija 2200 kilogramus smaga krava, kuras bija plānots piegādāt sešiem astronautiem Starptautiskajā kosmosa stacijā.

Sprādziens notika sešas sekundes pēc starta, liesmu pārņemtā raķete nogāzās zemē un virs tās pacēlās pelēku dūmu mākonis.

Amatpersonas paziņoja, ka šī raķete un tās krava izmaksājusi vairāk nekā 200 miljonus ASV dolāru (158 miljonus eiro), neskaitot katastrofas nodarīto postu starta laukumā.

Sprādziena cēlonis vēl nav noskaidrots.

Šis bija pirmais «Antares» starts nakts laikā. Pirms tam «Orbital» bija veiksmīgi palaidusi trīs raķetes uz SKS, ieskaitot sākotnējo demonstrācijas lidojumu.

«Orbital» 1,9 miljardus dolāru (1,5 miljardus eiro) vērts līgums ar NASA paredz līdz 2016.gadam veikt astoņus «Cygnus» lidojumus SKS apgādei. Pirmais izmēģinājuma lidojums tika veikts pērn septembrī.

NASA vairs nav savu kosmosa kuģu, kopš tā 2011.gadā pārtrauca izmantot novecojušos daudzkārt izmantojamos kosmosa kuģus.

NASA kravas uz SKS nogādā arī privātfirmas «SpaceX» kosmosa kuģis «Dragon». Tā nākamais lidojums ir paredzēts decembra sākumā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu