Dānija finansē pētījumu par pazemes troļļiem (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/annabialkowska

Dānijas Neatkarīgo pētījumu padome piešķīrusi 2,5 miljonus kronu (336 000 eiro) doktora disertācijai par mītiskiem «pazemes iemītniekiem» Bornholmas salā.

Valsts finansētā padome kopumā atbalstīs deviņu doktora disertāciju izstrādi, katram doktora grāda pretendentam izsniedzot vienādu summu.

Larss Kristians Kofods Rēmers norāda, ka viņa pētījumā tikšot analizēta folklora un tās «īstās attiecības» ar «pazemes iemītniekiem» Bornholmā.

Salu apņem leģendas par troļļiem. Oficiālajā tūrisma mājaslapā stāstīts par «Bornholmas nacionālo trolli» Krelli Belli, kurš ar savu ģimeni dzīvojot 76 metrus augstajā Lanbērhi paugurā un katru nakti dodoties laukā meklēt piedzīvojumus.

Rēmers sacīja, ka viņu fascinējot pasaka par Krelli Belli, ko 1946.gadā sacerēja Ludvigs Mālers. Tā joprojām ir ļoti populāra.

Doktora grāda kandidāts vēlas meklēt troļļa «fiziskās manifestācijas» uz salas. «Tās var būt dzīvas radības - daudzi pazīst Krelli Belli, kas ir dabiskas būtnes stilizēta versija, - vai īpašas vietas ar unikālu auru,» teica Rēmers.

Rēmers iepriekš pētījis spoku aprakstus un to saistību ar nāvi dāņu folklorā.

Neatkarīgo pētījumu padomes valdes priekšsēdētājs Pēters Munks Kristiansens atteicās komentēt konkrētus projektus, taču norādīja, ka organizācijai esot ļoti plašs skatījums uz to, kas ir noderīgs pētījums. «Mēs uzskatām, ka humanitārus pētījumus vajadzētu finansēt līdzīgā apmērā kā pārējās nozares. Mēs šo jomu finansējam vairāk nekā sabiedriskos pētījumus,» viņš uzsvēra. «Mēs sludinām plurālismu un plašu pētījumu lauku, nevis atbalstām lietas, kas tagad ir populāras.»

Neatkarīgo pētījumu padome ir pakļauta Dānijas Izglītības un zinātnes ministrijai. Tās gada budžets ir 1,2 miljardi Dānijas kronu (161 miljons eiro).

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu