Marsu varētu būt skāris Saidingspringsas komētas ūdeņradis (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Lai arī vizuāli attēls nebūt nav pievilcīgs, tas sniedz informāciju par ūdeņraža vidi ap Saidingspringsas komētu, kas 2014. gada 19. oktobrī palidoja garām Marsam, ap kuru riņķo attēla autors - kosmiskais aparāts MAVEN. Fotogrāfija tapusi divas dienas pirms komēta atradās vistuvāk sarkanajai planētai, kad MAVEN no komētas šķīra 8,5 miljoni kilometru.

Attēlā redzam atomārā ūdeņraža izkliedēto Saules gaismu, kas iekrāsota zilos toņos.

Komētas parasti ieskauj iespaidīga izmēra atomārā ūdeņraža mākoņi, jo no ledainā kodola iztvaikojošais ūdens Saules ultravioletā starojuma ietekmē tiek sadalīts par ūdeņradi un skābekli. Ūdeņraža atomi izkliedē Saules ultravioleto starojumu, ko arī izdevās nofotografēt ar MAVEN IUVS instrumentu.

Ūdeņraža mākonis, kas ieskauj komētu, debesīs aizņem aptuveni pusgrādu lielu laukumu, aptuveni tikpat, cik pilns Mēness. Ūdeņradis tika konstatēts aptuveni 150 000 km attālumā no komētas kodola. Aptuveni tik tālu no Marsa atradās komēta vistuvākajā pārlidojuma trajektorijas punktā. Visticamāk, ka no komētas izplūdusī gāze ir trāpījusi Marsa atmosfērai. Tas nozīmē, ka astē esošās daļiņas sadūrās ar atmosfēras daļiņām ar ātrumu 56 km/s. Iespējams, ka šī mijiedarbība ir radījusi kādus traucējumus Marsa atmosfērā.

Starspace.lv

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu