Tumšo matēriju varētu medīt ar GPS

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ikdienā mēs GPS izmantojam, lai orientētos telpā. Divi fiziķi uzskata, ka globālā pozicionēšanas sistēma varētu palīdzēt tiešā veidā konstatēt un izmērīt tumšo matēriju, kas šobrīd ir teorētiski prognozēta, bet praksē uzvedas ļoti izvairīgi. Ja viņu izvirzītās idejas tiešām apstiprinātos, mūsu ierastie uzskati par Visumu būtiski mainītos.

Andrejs Derevianko no Nevadas universitātes un Maksims Pospelovs no Viktorijas universitātes ir izstrādājuši metodi, ar kuras palīdzību varētu meklēt tumšo matēriju, izmantojot GPS un citus atompulksteņu tīklus.

«Par spīti novērojumiem, kas liecina par tumšās matērijas esamību, tās daba joprojām ir noslēpumā tīta,» teica profesors Derevianko. «Pastāv versijas, ka tumšā matērija sastāv no masīvām daļiņām. Šis pieņēmums varētu nebūt patiess, un mūsdienās aktīvi tiek meklēti alternatīvi risinājumi. Modernā fizika un kosmoloģija spēj izskaidrot tikai 5% no Visuma masas un enerģijas, kuru veido parastā matērija, pārējais ir mistika.»

Tiek uzskatīts, ka 68% Visumā aizņem tumšā enerģija. Atlikušie 27% ir atvēlēti tumšajai matērijai, kas nav redzama un līdz šim ir veiksmīgi izvairījusies no tiešas uztveršanas un mērījumiem.

«Mūsu pētījums balstās uz ideju, ka tumšā matērija varētu veidot lielus, mākoņiem līdzīgus topoloģiskos defektus jeb enerģijas plaisas,» paskaidroja Derevianko. «Šos defektus jeb tumšo matēriju, kas pārvietojas mums garām, varētu uztvert ar jutīgiem atompulksteņiem. Ja pulksteņu sinhronizācija nojuktu, mēs zinātu, ka tumšā matērija jeb topoloģiskais defekts ir pagājis mums garām. Patiesībā mēs iztēlojamies GPS tīklu kā lielāko cilvēka veidoto tumšās matērijas uztvērēju.»

Derevianko sadarbojas ar Nevadas Ģeodētisko laboratoriju, kurā atrodas lielākais GPS datu apstrādes centrs pasaulē, kas nepārtrauktā režīmā spēj apstrādāt informāciju no aptuveni 12 000 stacijām visā pasaulē. Kopā ar laboratorijas direktoru Džefu Blevitu zinātnieks jau ir sācis pārbaudīt tumšās matērijas reģistrēšanas idejas, analizējot pulksteņu informāciju no 30 GPS pavadoņiem. Sinhronizēti atompulksteņu tīkli, tādi kā GPS pavadoņi un daži tīkli uz Zemes, var tikt izmantoti topoloģisko defektu meklēšanai, konstatējot sākotnēji sinhrono pulksteņu asinhronizāciju. Laika nobīdēm starp telpā atdalītajiem pulksteņiem būtu raksturīgas īpašas pazīmes.

«Mēs zinām, ka tumšajai matērijai būtu šeit jābūt, piemēram tādēļ, ka tā izliec gaismu ap galaktikām, bet mums nav pierādījumu, no kā tā varētu būt veidota,» teica Blevits, kurš arī ir fiziķis. «Ja tumšās matērijas nebūtu, parastās matērijas masa nebūtu pietiekama, lai radītu novērotās gaismas deformācijas. Tas ir tikai viens no piemēriem, kas sniedz informāciju, ka kaut kur galaktikā ir daudz tumšās matērijas. Viena no iespējām ir, ka tumšā matērija varētu nebūt veidota no daļiņām kā parastā matērija, bet no makroskopiskām deformācijām laiktelpā.»

«Zeme savā orbītā ap Sauli šķērso šīs deformācijas. Mums šī tumšās matērijas veidojumi šķitīs kā galaktikas tumšās matērijas vējš, kas pūš cauri Zemes sistēmai un mākslīgo pavadoņu tīklam,» turpināja Blevits. «Tumšās matērijas plūsmas var izraisīt GPS satelītu pulksteņu asinhronizāciju ar konstatējamām pazīmēm aptuveni 3 minūšu ilgā periodā. Ja tumšā matērija izraisa pulksteņu nobīdi vairāk par miljardo daļu no sekundes, mēs šos notikumus varēsim viegli konstatēt.»

«Šis darbs varētu būtiski mainīt mūsu priekšstatus par Visumu,» teica fiziķis Džefs Tompsons. «Andrejs ir pasaules klases fiziķis, kura sasniegumi fizikā jau šobrīd ir ievērojami. Ir fantastiski vērot viņa un viņa grupas darbu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu