Modernizēšanai nocels 100 tonnu smago Irbenes radioteleskopa antenu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.virac.eu

Turpinot Ventspils Augstskolas «Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra» Irbenes kompleksa modernizācijas darbus, šodien ap plkst. 15 tiks nocelta radioteleskopa 32 metru diametra antena ar tās balsta struktūru, TVNET informēja Ventspils Augstskolas speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Inta Ozola.

Šonedēļ Irbenes radioteleskopu kompleksā notiek sagatavošanās nozīmīgam kompleksa modernizācijas posmam. Radioteleskopa RT-32 gadījumā paredzēts remontēt bojātos antenas balsta struktūras elementus. Priekšdarbos ietilpst 32 metru diametra antenas un tās balsta struktūras nocelšana. Ar SIA «Arsava» rīcībā esošo pacēlāju Liebherr LG1750 piektdien tiek plānots nocelt radioteleskopa antenu ar svaru aptuveni 100 tonnas un novietot to uz zemes remontēšanai. Darbu galvenais darbuzņēmējs SIA «Ostas celtnieks».

Savukārt rīt, 26.novembrī, tiks nocelta arī 16 metru diametra radioteleskopa antena, kuru paredzēts aizstāt ar jaunu kompozītmateriāla antenu.

Darbi notiek projekta «(IKSA-CENTRS) Informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju valsts nozīmes pētniecības centra izveide», Ventspils Augstskolas aktivitāšu ietvaros, kuru ieviešanu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds, Ventspils pilsētas pašvaldība, valsts budžets, Ventspils Augstskola.

VeA VSRC Irbenes radioteleskopu komplekss ir Eiropas nozīmes pētniecības objekts, kas Ziemeļvalstu padomes sekretariāta organizētajā starptautiskajā zinātnes vērtējumā ieguva vērtējumu kā viena no 15 labākajām starptautiski konkurētspējīgām zinātniskajām institūcijām. Šobrīd radioteleskopu komplekss ir iesaistīts nozīmīgās pētnieciskajās aktivitātēs, kuru objektus un pētnieciskos rezultātus izmanto Eiropas un pasaules vadošie pētnieciskie centri.

Radioteleskopu komplekss ir valstiski svarīgs zinātniskais objekts, un tā modernizācija ir nepieciešama, lai veicinātu valsts izaugsmi, zinātnisko iespēju paaugstināšanos un jau pieejamo resursu efektīvāku realizēšanu. Līdz šim novirzītie līdzekļi, lai pilnībā sakārtotu unikālo Irbenes radioteleskopu kompleksa infrastruktūru, nav bijuši pietiekami. Ventspils Augstskola cer, ka Izglītības un zinātnes ministrija spēs novērtēt šā objekta nozīmīgumu un izdosies atrast papildu līdzekļus, lai darbus būtu iespējams veikt pilnā apjomā un valsts varētu iegūt izcilus zinātniskos pētījumus, ar kuriem nākotnē ieinteresēt Eiropas un pasaules līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu