Made in Space (Ražots kosmosā)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Starptautiskā kosmiskā stacija (SKS), kā var nojaust, ir starptautisks projekts, kurā ir iesaistījušās daudzas valstis un institūcijas. Varētu teikt, ka SKS ir kā iespaidīga LEGO konstrukcija, kuras klucīši ir ražoti dažādās valstīs - ASV, Itālija, Japāna, Krievija utt. Kosmiskajā stacijā ir priekšmeti, kurus rotā uzraksti «Made in USA», «Made in Germany» utt. Tagad šai daudzo klucīšu kolekcijai ir pievienojusies pavisam īpaša sastāvdaļa - priekšmets, kas veidots kosmosā, - «Made in Space».

2014. gada 24. novembrī plkst. 11:28 pēc Latvijas laika SKS 3D printeris izveidoja savu pirmo priekšmetu kosmosā, uz kura skaidri un gaiši lasāms - «MADE IN SPACE». Tā ir pirmā SKS detaļa, kas nav atvesta no Zemes, bet ir tapusi kosmosā.

«Pirmais produkts demonstrē tehnoloģijas potenciālu nepieciešamības gadījumā ražot rezerves daļas,» pastāstīja Džeisons Dunns no kompānijas «Made in Space», kas piedalījās 3D printera izstrādē.

NASA astronauts Bačs Vilmors 17. novembrī uzstādīja septembrī atvesto drukas iekārtu SKS Destiny laboratorijā.

«Šā eksperimenta rezultāti kalpos kā atspēriena punkts nākotnes iespējām, kas būtiski mainīs izpētes misijas,» teica Maiks Snaiders no kompānijas «Made in Space». «Spēja ražot detaļas pēc pieprasījuma palīdzēs radīt efektīvākas un no Zemes neatkarīgākas kosmosa programmas jau tuvākajā nākotnē.»

Eksperimenta sākotnējā fāzē kosmiskajā stacijā tiks veidotas dažādas detaļas un rīki, lai pārbaudītu paša printera darbību. Identiski priekšmeti tiks veidoti kompānijas «Made in Space» laboratorijā. Kosmosā izveidotās detaļas tiks nogādātas uz Zemi, kur tās tiks pārbaudītas un salīdzinātas ar priekšmetiem, kas ražoti uz Zemes. Nepieciešamības gadījumā tiks veikti uzlabojumi otrā 3D printera dizainā. To plānots nosūtīt uz SKS jau nākamgad. Otro 3D printeri varēs izmantot ne tikai SKS astronauti un NASA, bet arī citi interesenti, piemēram, komercorganizācijas un individuālie pasūtītāji.

«1957. gadā Sputnik kļuva par pirmo cilvēka veidoto objektu kosmosā, 12 gadus vēlāk cilvēks spēra kāju uz Mēness,» noslēdza Ārons Kemmers no kompānijas «Made in Space». «2014. gadā mēs esam spēruši soli tālāk, iedarbinot mašīnu, kas ļaus ražot priekšmetus kosmosā. Gadu desmitiem vēlāk cilvēki lūkosies atpakaļ uz šo notikumu kā brīdi, kad mainījās pieeja tam, kā kosmosā nogādāt iekārtas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu