Irbenes radioteleskopu kompleksu daļējai renovācijai novirzīs 988 tūkstošus eiro

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars, TVNET

Ventspils Starptautiskā Radioastronomijas centra Irbenes radioteleskopu kompleksa daļējai renovācijai valdība otrdien novirzīja 988 tūkstošus eiro no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta, uzzinājām Ministru kabinetā. Kopumā radioteleskopu kompleksu atjaunošanai nepieciešami 2 927 000 eiro.

Šobrīd radioteleskopu komplekss ir iesaistīts nozīmīgās pētnieciskajās aktivitātēs savas jomas zinātniskās izcilības tīklos – «EVN European VLBI Network» (Eiropas Ļoti garas bāzes interferometrijas tīkls) un «LFVN Low Frequency VLBI Network» (Zemas frekvences Ļoti garas bāzes interferometrijas tīkls), šo tīklu objektus un pētnieciskos rezultātus izmanto Eiropas un pasaules vadošie pētnieciskie centri.

Ievērojot Irbenē izvietoto unikālo objektu, kā arī Latvijas zinātnieku potenciālu, ir panākams, ka tiek izveidots Eiropas nozīmes zinātnes infrastruktūras objekts – viens no nedaudzajiem Latvijā iespējamiem, par kuru ir Eiropas pētnieku interese kā par unikālu kompleksu, norāda IZM.

IZM uzsver, ka situācija, kurā akūti pietrūkst finansējuma Irbenes radioteleskopu kompleksa renovācijai, var novest ne tikai pie stagnācijas sākuma un apturēt līdzšinējo straujo Ventspils Starptautiskā Radioastronomijas centra attīstību, bet pamatoti radīt RT-32 ekspluatācijas pilnīgu pārtraukšanu un līdz ar to līdzšinējās partnerības pārtraukšanu starptautiskajos pētniecības ekselences tīklos.

Divu radioteleskopu renovācija dos ne tikai divus pilnībā darboties gatavus zinātniskās infrastruktūras objektus ar atzītu starptautisko nozīmi, bet arī to, ka radioteleskopi būs gatavi ekspluatācijai atbilstoši standartam ar stabilu, prognozējamu funkcionalitāti nākamos piecus gadus, ar regulārām nelielām uzturēšanas izmaksām garantētu ekspluatāciju nākamos 30 gadus, pārbaudītu un sevi pierādījušu zinātnieku un inženieru komandu, jauno talantu piesaisti reģionam, spēju darboties atbilstoši starptautiskajiem dalītā «mezgla» pētījumu infrastruktūras standartiem, pievilcīgs testa poligons jaunās paaudzes sensoru tīkla programmējamiem radioteleskopu laukiem un zemes bāzes stacijas komplekss kā magnēts plašai sadarbībai ar vieszinātniekiem jau četros līdz piecos tīklos, kā arī tiks radīta platforma integrācijai pirmrindas jaunāko tehnoloģiju zinātniskajā sabiedrībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu