Turpinās Irbenes kompleksa radioteleskopa renovācija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars, TVNET

2014. gada decembrī aktīvi norisinājās un šobrīd turpinās Ventspils Augstskolas «Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra» Irbenes kompleksa radioteleskopa RT-32 renovācijas darbi. Pateicoties valdības atbalstam un finansējumam ir bijis iespējams būtiski papildināt renovācijas darbu programmas apjomu, informēja Ventspils Augstskolas IKSA-centra koordinatore Jana Berka.

Ar valdības 3.decembra lēmumu atbalstītais Izglītības un zinātnes ministrijas finansējuma piešķīrums deva iespēju veikt intensīvus remontdarbus un ar renovāciju saistītus darbus unikālajā RT-32 antenā. Decembrī tika noņemtas galvenā spoguļa 944 alumīnija plāksnes apstrādei, tika demontēts sekundārais spogulis ar tā balsta struktūru, kam tagad izveidots jauns regulēšanas mehānisms, renovēti metāla balsta režģa 2 segmenti, labojot korodējušos režģa elementus un ievietojot jaunus stieņus.

Darbu veikšanai tika uzbūvēts speciāls pārklājošs tents, kas deva iespēju nodrošināt atbilstošus apstākļus metināšanas darbu veikšanai ziemas apstākļos, kā arī tika renovētas vairākas telpas, kurās izvieta teleskopa uztverošā aparatūra.

Turpmākajos mēnešos paredzēts turpināt metāla režģa renovācijas darbus, tā, lai šī gada vasarā nodrošinātu renovētā antenas šķīvja uzcelšanu atpakaļ, kas nodrošinātu zinātnisko pētījumu kosmosa jomā atsākšanu jaunā kvalitātē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu