Igaunija apstiprina pievienošanos Eiropas Kosmosa aģentūrai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Igaunijas valdība ceturtdien apstiprināja līgumu par valsts pievienošanos pievienošanos Eiropas Kosmosa aģentūrai (EKA), aģentūru BNS informēja Igaunijas valdības preses dienestā.

Līgums nosaka, ka Igaunijai vispirms ir jāpievienojas konvencijai par EKA dibināšanu un jāveic līgumā noteiktās dalības summas apmaksa. Pirmā iemaksa, kas Igaunijai jāveic, ir 600 tūkstoši eiro, bet pēc tam ik gadu valstij EKA budžetā jāiemaksā 870 tūkstoši eiro.

Valdība ceturtdienas sēdē pilnvaroja Igaunijas ārējās tirdzniecības un uzņēmējdarbības ministri Anni Sullingu parakstīt līgumu ceremonijā, kas 4.februārī notiks Parīzē.

EKA ir starptautiska organizācija, kas dibināta, lai nodrošinātu un veicinātu sadarbību starp Eiropas valstīm kosmosa izpētē un tehnoloģiju attīstībā, kā arī ar tām saistītajos kosmosa lietojumos. EKA ir 20 dalībvalstu.

Dalībvalstu vidū ir 18 Eiropas Savienības (ES) valstis, kā arī Norvēģija un Šveice. Kanāda piedalās dažos projektos, jo tai ir noslēgts sadarbības līgums ar EKA.

Igaunijai, Latvijai, Lietuvai, Slovēnijai un Ungārijai ir aģentūras sadarbības valsts statuss, bet citas valstis ir parakstījušas sadarbības līgumu ar EKA. Latvijas valdība pašlaik apsver, vai turpināt sadarbību ar EKA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu