Kosmosā testēs gaismas buras

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sail.planetary.org

Jau šā gada maijā zinātnieki plāno fotonu buru testus, lai perspektīvā Visumā varētu pārvietoties, izmantojot tikai Saules gaismu.

Ceļošana izplatījumā, izmantojot tikai Saules gaismas spēku, pirmajā momentā izklausās pēc zinātnieku murgiem no fantastikas filmām, taču patiesībā koncepcija ir pamatota un jau maijā ar Atlas V raķeti kosmosā testu nolūkos tiks nogādāts neliela izmēra lidaparāts, kuru uz priekšu dzīs tā dēvētā gaismas bura (LightSail). Jāpiezīmē gan, ka pirmajā testā satelītu sistēma nesasniegs tādu augstumu, kurā varētu pilnā apjomā izmantot Saules fotonu spēku.

Lidaparāts sastāvēs no trim miniatūriem, savā starpā saistītiem satelītiem. Tie veidos vienotu sistēmu, kas izmēru ziņā nav lielāka par maizes kukuli, un tiks papildināti ar četrām superplānām burām. To biezums ir tika 4,5 mikroni, kas amerikāņu zinātnieka Bila Naija dibinātās Planetārās biedrības (projekta rīkotājs) interneta vietnē tiek pielīdzināti apmēram ceturtajai daļai no standarta atkritumu maisa biezuma.

Foto: sail.planetary.org

Gaismas buras darbības principa ideja ir gaužām vienkārša un būtībā neatšķiras no burām, kas uz priekšu dzen kuģus. Galvenā atšķirība – vēja vietā LightSail izmanto Saules gaismas daļiņu kinētisko enerģiju. Spēks, ar kādu fotoni trieksies kosmiskajās burās, būs ļoti niecīgs, taču, tā kā izplatījumā ir vakuums un nav nekādas pretestības, ilgstošas buru «bombardēšanas» rezultātā lidaparāts varētu sasniegt iespaidīgu lidojuma ātrumu.

Pēcāk plānots vēl viens testu lidojums, izmantojot amerikāņu kompānijas SpaceX Falcon Heavy raķeti, un tad LightSat satelīti ar LightSail burām sasniegs Zemes orbītu, kur buras piepildīs Saules fotoni un būs iespējams pārbaudīt, kā praksē darbojas šāda tipa piedziņas princips. Var atzīmēt, ka tajā brīdī LightSat līdzās atradīsies vēl viens satelīts Prox-1, kurš vēros testa norisi, filmēs notiekošo un zinātniekiem uz Zemes nosūtīs viņus interesējošos datus.

LightSail projektu pilnībā finansē sabiedrība, un līdz šim tas ir izmaksājis 4 miljonus ASV dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu