Latvija oficiāli kļūst par Eiropas Kosmosa aģentūras sadarbības valsti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Šodien Latvijas vēstniece Francijā Sanita Pavļuta-Deslandes Latvijas valdības vārdā un Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) ģenerāldirektors Žans Žaks Dordens parakstīja EKA Eiropas Sadarbības valsts plāna (ESVP) hartu.

Parakstot ESVP hartu, Latvijas valdība ciešā sadarbībā ar EKA nākamo piecu gadu laikā īstenos Latvijai un EKA nozīmīgus un inovatīvus projektus saskaņā ar EKA programmatiskajām nostādnēm. Latvijas ieguldījums EKA šo projektu realizācijā būs aptuveni septiņi miljoni eiro.

EKA ģenerāldirektors Žans Žaks Dordens apsveica Latvijas valdību ar šo soli, kas tiek veikts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības padomē laikā. Parakstot ESVP hartu, tajā ir ietverti pirmie pieci ESVP projekti kosmosa zinātnē, Zemes novērošanā un izglītībā.

EKA ģenerāldirektors atkārtoti piedāvāja Latvijas studentiem izmantot stažēšanās iespējas EKA pētniecības centros. Līdz šim to ir izmantojuši divi jaunie doktoranti.

Latvijas vēstniece Francijā, valdības vārdā parakstot šo hartu, apsveica visu Latvijas kosmosa nozari un uzsvēra ar to saistītajiem uzņēmumiem, zinātniskajiem institūtiem un universitātēm doto iespēju un izaicinājumu pierādīt, ka Latvijas valdības ieguldītais finansējums valsts tautsaimniecības un zinātnes attīstībai tiks izlietots visefektīvākajā veidā.

Vēstniece norādīja, ka Latvija ir spērusi soli tuvāk EKA dalībvalsts statusam, tādēļ pieci gadi, kuros Latvija būs EKA sadarbības valsts statusā, ir jāizmanto kā platforma, lai pēc iespējas pilnvērtīgāk sagatavotos EKA dalībvalsts statusam un pietuvotos līdzvērtīgai konkurencei ar pārējām EKA dalībvalstīm.

Tomēr jautājums par nepieciešamo finansējumu saistību samaksai vēl nav atrisināts.

Jau ziņots, ka otrdienas valdības sēdē tiks nolemts, ka nepieciešamie 1,38 miljoni eiro Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) būs jāmeklē savās budžeta programmās, tādējādi neatbalstot IZM prasību naudu piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu