Lielbritānija legalizē «trīs vecāku bērnus»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielbritānijas Lordu palāta apstiprinājusi Pārstāvju palātas jau iepriekš pieņemto likumprojektu, ar kuru atļauta tā dēvētā trīs personu ārpusķermeņa apaugļošana (IVF). Paredzams, ka šīs tehnikas rezultātā mazuļi tiks labāk aizsargāti pret neārstējamām slimībām, tomēr kritiķi brīdina, ka ar šīs procedūras legalizēšanu ir aiziets par tālu. Lielbritānija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kurā šī procedūra ir atļauta.

Tehnikas zinātniskais nosaukums ir mitohondriālais transfērs, bet plašāk tā ir pazīstam kā «trīs vecāku» ārpusķermeņa apaugļošana, jo mazuļi piedzimst no ģenētiski modificētiem embrijiem ar mātes, tēva un kādas donores DNS.

Šis process nomaina nepilnīgās mitohondriālās DNS, tādējādi izslēdzot virkni pārmantotu slimību kā aknu mazspēja, aklums vai muskuļu distrofija.

Kaut arī šī tehnika joprojām ir izpētes stadijā, tagad juridiskie šķēršļi ir noņemti, un eksperti sola, ka Lielbritānijā pirmie trīs vecāku bērni varētu nākt pasaulē jau 2016.gadā.

Bioloģijas biedrības vecākais direktors Marks Daunss pauda prieku par «Apvienotās Karalistes lielo dienu». Tagad mātēm tiks sniegta palīdzība, lai viņām varētu būt «veseli bērni, kuriem nebūs postošas kaites», viņš sacīja.

Tomēr kritizētāji norāda, ka likums ir līdz galam neizstrādāts, un brīdina, ka mantotajām iezīmēm no trim dažādiem avotiem būs ietekme uz plašu iezīmju kopumu nezināmā veidā, potenciāli radot ģenētiskas izmaiņas, kuras mantos nākotnes paaudzes.

Ģenētikas un sabiedrības centra vadītāja Mārsija Darnovska likumu nodēvēja par «vēsturisku kļūdu», brīdinot, ka pāri tagad neizbēgami sāks izvēlēties konkrētas iezīmes, kādas viņi grib redzēt savos bērnos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu