Krievija turpinās izmantot SKS līdz 2024.gadam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija turpinās izmantot Starptautisko kosmosa staciju (SKS) kopā ar ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA) līdz 2024.gadam, otrdienas vakarā paziņoja Krievijas kosmosa aģentūra «Roskosmos». Krievija iepriekš bija draudējusi 2020.gadā pārtraukt SKS finansēšanu.

«Roskosmos» paziņoja, ka ir pabeigusi izstrādāt plānu savām darbībām līdz 2030.gadam, kurš paredz SKS izmantošanu līdz 2024.gadam.

«Roskosmos» arī paziņoja, ka plāno līdz 2030.gadam sākt pilotētu kosmosa kuģu lidojumus uz Mēnesi.

Krievijas kosmosa programma ir viena no jomām, kurās Maskava vēl aktīvi sadarbojas ar Vašingtonu. SKS darbībā piedalās 16 valstis, bet lielāko daļu finansējuma nodrošina Krievija un ASV.

NASA ir paziņojusi, ka novecojusī SKS turpinās darboties līdz 2024.gadam. Krievija bija paziņojusi, ka grib pārtraukt SKS finansēšanu 2020.gadā, un decembrī atlika galīga lēmuma pieņemšanu šajā jautājumā.

Kopš ASV vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu (atspoļkuģu) programmas beigām Krievija ir vienīgā valsts, kas spēj nodrošināt astronautu aizvešanu uz SKS.

Krievija vēlas izveidot pati savu kosmosa staciju pēc SKS darbības izbeigšanas, izmantojot par pamatu «no SKS atdalītus moduļus», lai «nodrošinātu garantētu Krievijas pieeju kosmosam».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu