Ko SOHO pamanīja pie Saules?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) un NASA Saules un heliosfēras observatorija SOHO laika posmā no 18. līdz 21. februārim novēroja neparastu komētu, kas palidoja garām Saulei. Ja pirms perihēlija komēta ir redzama kā tikko pamanāms punktiņš, pēc palidošanas garām Saulei tā kļūst manāmi spožāka un tai ir novērojama aste.

Komēta nepieder nevienai no zināmajām komētu grupām. Lielākā daļa komētu, kuras novēro SOHO, pieder Kroica grupai, kas ir izveidojušās, pirms vairākiem gadsimtiem sabrūkot vienai milzīgai komētai.

Ne mazāk interesanta šī komēta ir arī tādēļ, ka atšķirībā no daudzām citām, kas nepārcieš tik tuvu lidojumu garām Saulei, komēta C/2015 D1 (SOHO) ir to veiksmīgi pārcietusi un pat kļuvusi spožāka. Novērotā komēta palidoja garām Saules virsmai aptuveni 3,5 miljonu kilometru attālumā.

Pastāv neliela iespēja, ka komēta būs novērojama no Zemes tuvākajās nedēļās. Brīdī, kad jaunatklātā komēta pameta SOHO redzeslauku, tā bija +4-4,5 zvaigžņlieluma objekts. Protams, var gadīties, ka pēc tik tuva lidojuma garām Saulei komēta izsīkst ļoti ātri un nekas skatāms nesanāk. Ziemeļu puslodē tā varētu būt vērojama neilgi pēc Saules rieta visai tuvu horizontam, ceļojot cauri Zivju un pēc tam Pegaza zvaigznājiem. Tā kā trajektorija vēl nav noteikta precīzi, iespējamas novirzes no Boba Kinga sastādītā komētas ceļa debesīs.

Kopš 1995. gada SOHO ir atklājis 2875 komētas. Lielākā daļa pieder jau zināmām komētu grupām. Šādas komētas, kuru trajektorija neliecina par piederību kādai grupai, gadās salīdzinoši reti, tikai dažas reizes gada laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu