Kā notiktu iecerētā galvas pārstādīšanas operācija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaulē ir ne mazums pilnībā paralizētu cilvēku, kuru ķermenis kāda iemesla dēļ ir pārstājis funkcionēt. Līdz šim viņiem nebija citas iespējas, kā vien samierināties ar skarbo likteni, taču kāds itāļu ķirurgs pilnā nopietnībā ir nolēmis šiem cilvēkiem dot cerību, apgalvojot, ka bojātā ķermeņa nomaiņa pret citu nav neiespējama.

Jau vēstījām par itāļu ķirurga Serdžo Kanavero ambiciozo ieceri sākt nodarboties ar galvas transplantēšanas operācijām. Kritikas un skeptiķu gan netrūkst, tomēr Kanavero piedāvā detalizētu iespējamās operācijas gaitas izklāstu, raksta britu Mirror.co.uk.

1. Jāatrod donora ķermenis

Ja cilvēka ķermenis, piemēram, muskuļu deģeneratīvu slimību vai vēža izplatības dēļ vairs nefunkcionē tā, kā tam vajadzētu, ir nepieciešams atrast fiziski veselu donora ķermeni.

2. Jāatdzesē galva un donora ķermenis

Šī procedūra jāveic, lai paildzinātu laiku, ko tie spēj izturēt bez skābekļa.

3. Jāatdala galva

Šajā operācijas posmā ķirurgiem nepieciešams kaklā atrast galvenās artērijas un tās, izmantojot speciālas caurulītes, savienot ar donora ķermeni. Vienkārši nebūs, tomēr būtībā šī procedūra būtiski neatšķiras no jebkura cita orgāna transplantācijas.

4. Jāpārgriež abu cilvēku muguras smadzenes

Šī operācijas daļa būs īpaši sarežģīta. Pēc Kanavero teiktā, veiksmīga iznākuma atslēga būs «tīrs» griezums ar pietiekami smalku asmeni.

5. Muguras smadzeņu savienošana

Muguras smadzenēs ir ļoti blīvs nervu šķiedru tīkls. Tādējādi, lai donora ķermenis pēc operācijas vispār funkcionētu, muguras smadzenes būtu jāsavieno ar «saimnieka» galvu. Kanavero ierosina izmantot polietilēna glikolu, ko var lietot nervu galu saaudzēšanā.

6. Mākslīgās komas uzturēšana

Tiklīdz muguras smadzenes būtu savienotas, ķirurgi ķertos pie asinsvadiem un muskuļiem, proti, arī to sašūšanas. Vienlaikus pacients (galva un jaunais ķermenis) tiktu ievadīti medicīniski uzturētā komā, lai novērstu nevajadzīgas kustības un veicinātu muguras smadzeņu sadzīšanu.

7. Muguras smadzeņu elektriska stimulēšana

Nolūkā veicināt savienojumus muguras smadzeņu nervu starpā, pie tām paredzēts implantēt elektrodus, caur kuriem ar vieglu strāvu tiktu veikta elektrostimulācija.

Kanavero ir pārliecināts, ka pēc sekmīgas operācijas cilvēks pamodīsies, spēs sajust un kustināt seju un gada laikā atgūt arī spēju staigāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu