Izraēlas un Latvijas zinātnieki izstrādā elptestu kuņģa vēža agrīnai diagnostikai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Izraēlas un Latvijas zinātnieki izstrādā vienkāršotu elptestu kuņģa vēža agrīnai diagnostikai, liecina recenzētajā medicīnas žurnālā «Gut» publicētā pētījuma rezultāti.

Pētījumu vada Izraēlas Tehnoloģiju institūta pētnieki Hosams Haiks un Haitams Amals, bet tajā piedalās Latvijas speciālisti Mārcis Leja, Konrāds Funka, Roberts Škapars, Armands Sīviņš, Guntis Ancāns, Inta Liepniece-Karele, Ilze Kikuste, Ieva Lašina.

Kā liecina publikācija, elptesta pārbaude veikta Latvijā ar 484 brīvprātīgajiem, no kuriem 99 jau diagnosticēts kuņģa vēzis, bet eksperimenta veikšanas brīdī nebija sākta terapija.

Izraēlā izstrādātais elptests izmanto zelta nanodaļiņas, lai atklātu nestabilus organiskus savienojumus, kas atrodami vēža pacientu izelpā.

Pētījumā pacienti pārbaudīti ar izstrādāto nanotehnoloģiju elptestu un pašlaik praksē izmantoto nestabilo organisko savienojumu laboratorisko izmeklējumu ar izelpas gāzu hromatogrāfiju un masu spektometriju.

Ar abām metodēm atklāti pacienti, kuriem ir vēzis, kā arī pacientiem ar agrīnām izmaiņām šūnās, kas var attīstīties kuņģa audzējā.

Pētnieki norāda, ka izstrādātais elptests varētu nodrošināt lētu, pieejamu un neinvazīvu skrīninga metodi kuņģa vēža agrīnai diagnostikai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu