Saules apspīdētais Cereras ziemeļpols

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech

Vairāk nekā mēnesi NASA kosmiskais aparāts Dawn pavadīja pundurplanētas Cereras ēnā. Šobrīd Dawn ir pietuvojies pundurplanētai un gatavojas sākt tās izpēti.

Attēls, kurā redzams Cereras apgaismotais ziemeļpols, ir tapis 2015. gada 10. aprīlī, kosmiskajam aparātam atrodoties aptuveni 33 000 km attālumā. Lai arī pavisam drīz būs pieejami vēl labāki attēli, šis nelielais, gaismas apspīdētais apgabals ir visaugstākās izšķirtspējas Cereras attēls.

Dawn sasniedza Cereru jau 6. martā, kļūdams par pirmo aparātu, kas iegājis orbītā ap pundurplanētu. Pirms tam, laika posmā no 2011. līdz 2012. gadam Dawn pētīja asteroīdu Vesta. Līdz šim Dawn ir vienīgais cilvēka radītais aparāts, kas iegājis orbītā ap diviem Saules sistēmas objektiem, neskaitot Zemi.

Starspace.lv

Cereras diametrs ir aptuveni 950 km. Pundurplanēta ir lielākais objekts asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru.

Šobrīd Dawn turpina virzīties pa nosprausto trajektoriju, izmantojot jonu dzinējus. Plānots, ka zinātniskajam darbam nepieciešamo orbītas attālumu Dawn sasniegs 23. aprīlī. Līdz pat 9. maijam tas atradīsies 13 500 km attālumā no Cereras, pēc tam orbītas augstums tiks samazināts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu