Japānas ātrvilciens uzstāda jaunu pasaules ātruma rekordu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Japānas ātrvilciens otrdien uzstādīja jaunu pasaules ātruma rekordu, izmēģinājuma braucienā pie Fudzi kalna sasniedzot 603 kilometrus stundā, paziņoja dzelzceļa kompānija «Central Japan Railway» («JR Central»).

Magnētiskās levitācijas vilciens ar septiņiem vagoniem spēja saglabāt ātrumu virs 600 kilometriem stundā gandrīz 11 sekundes.

Pasaules rekords labots nepilnu nedēļu pēc tam, kad šīs kompānijas vilciens sasniedza 590 kilometru stundā lielu ātrumu, labojot 2003.gadā uzstādīto rekordu - 581 kilometru stundā, ko arī bija panācis šīs kompānijas vilciens.

Magnētiskās levitācijas vilcieni atrodas 10 centimetrus virs sliedēm, un tos paceļ un virza elektriski uzlādēti magnēti.

«JR Central» cer līdz 2027.gadam ierīkot magnētiskās levitācijas vilcienu līniju starp Tokiju un Nagoju, kurā vilcieni 286 kilometru attālumu starp abām pilsētām veiktu 40 minūtēs, braucot ar ātrumu 500 kilometri stundā.

Līdz 2045.gadam ir paredzēts ierīkot šādu vilcienu līniju starp Tokiju un Osaku.

Šo līniju būvniecībai ievērojams šķērslis tomēr ir milzu izmaksas. Tokijas-Nagojas līnijā vairāk nekā 80% ceļa vilcieni brauktu caur dārgiem tuneļiem.

Japāna arī plāno pārdot savas ātrvilcienu «shinkansen» un magnētiskās levitācijas vilcienu tehnoloģijas ārvalstīs. Japānas premjers Sindzo Abe nedēļas nogalē apmeklēs ASV, kur viņš mēģinās ieinteresēt amerikāņus par jaunas ātrvilcienu līnijas uzbūvēšanu starp Ņujorku un Vašingtonu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu