Zinātnieks Kalviņš nominēts prestižajai Eiropas Izgudrotāju balvai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ivars Kalviņš.
Ivars Kalviņš. Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš par mūža ieguldījumu izgudrošanā un zinātnē nominēts prestižajai Eiropas Izgudrotāju balvai.

Kā informēja Eiropas Patentu iestādē,

šī ir pirmā reize, kad nozīmīgajai balvai ir nominēts zinātnieks no Latvijas,

kas apliecina viņa ieguldījumu Latvijas vārda nešanā pasaulē. Kalviņš ir viens no trim 2015.gada Eiropas Izgudrotāju balvas kategorijā «Mūža ieguldījums» finālistiem.

Kalviņa nozīmīgākais izgudrojums ir meldonijs, kas ir pamatā preparātam «Mildronāts»

- vienam no veiksmīgākajiem medicīniskajiem preparātiem, kas radīti Latvijā. Kalviņš ir aptuveni 260 izgudrojumu autors, kā arī sagatavojis vairāk nekā 900 patentus un to pieteikumus.

Kalviņš savā zinātniskajā darbībā ir fokusējies uz mazām organiskas izcelsmes molekulām, kas regulē enerģijas ražošanas ceļus cilvēka ķermenī. Viņa radītajiem preparātiem ir nozīmīga loma sirds un asinsvadu slimību, Alcheimera slimības, iekaisuma un hronisku sāpju novēršanā un ārstēšanā, un ir pierādīta to iedarbība veiksmīgā cīņā pret vēzi.

Prestižā inovāciju balva tiks pasniegta jau desmito gadu. Uzvarētāji tiks pasludināti svinīgā ceremonijā 11.jūnijā Parīzē.

Kalviņš 2006.gadā par saviem nopelniem zinātnē saņēmis Latvijas valsts augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni. Savu zinātnieka karjeru vairāk nekā 40 gadu garumā viņš ir veltījis, pētot, kā efektīvi ārstēt slimības, imitējot dabiskos ķīmiskos savienojumus. Kalviņa nozīmīgāko izgudrojumu pamatā ir veiksmīgi sintezēti organiskie savienojumi, kas atjauno vielmaiņas līdzsvaru.

Kalviņa izstrādātais meldonijs Latvijā pazīstams ar farmācijas uzņēmuma «Grindeks» ražoto un izplatīto zīmolu «Mildronāts». Saistībā ar šo vielu radīta jaunu medikamentu paaudze, kas imitē dabiskus savienojumus. Kardioprotektors «Mildronāts» ir viena no Latvijas veiksmīgākajām medicīniskā eksporta precēm. 2013.gadā preparāta eksporta apgrozījums sasniedza aptuveni 65 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu