Fotostāsts: Hubble teleskopam 25!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tieši šodien aprit ceturtdaļgadsimts, kopš izplatījumā tika nogādāts Hubble kosmiskais teleskops.

1990.gada 24.aprīlī no Kenedija kosmiskā centra Floridas štatā startēja atspoļkuģis Discovery ar ļoti vērtīgu kravu - amerikāņu astronoma Edvīna Habla vārdā nosaukto kosmisko teleskopu.

Līdz tam astronomu iespējas paraudzīties dziļākajos bezgalīgā kosmosa nostūros bija stipri ierobežotas, taču līdz ar Hubble nogādāšanu izplatījumā un iedarbināšanu 1990.gada 20.maijā sākās jauna ēra Visuma izpētē.

Carinae miglājs, ko dēvē arī par zvaigžņu šūpuli, atrodas apmēram 7500 gaismas gadu attālumā
Carinae miglājs, ko dēvē arī par zvaigžņu šūpuli, atrodas apmēram 7500 gaismas gadu attālumā Foto: Reuters/ScanPix

Tās gaitā Hubble ir ne tikai sagādājis ļoti krāšņas dažādu miglāju, galaktiku, zvaigžņu kopu fotogrāfijas, bet ar pirmo galaktiku attēliem arī ļāvis zinātniekiem ielūkoties vairāk nekā 13 miljardus gadu senā pagātnē un gūt vērtīgu informāciju par visa kosmosa veidošanos un tā izplešanās ātrumu.

Hubble attēls, kurā redzamas ap 10 tūkstošiem ļoti senu galaktiku. Vecākās no tām veidojušās dažus simtus miljonu gadu pēc Lielā sprādziena
Hubble attēls, kurā redzamas ap 10 tūkstošiem ļoti senu galaktiku. Vecākās no tām veidojušās dažus simtus miljonu gadu pēc Lielā sprādziena Foto: Reuters/ScanPix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu