Astrofiziķis: neieguldot zinātnē, valsts lemj iedzīvotājus trūkumam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja valdībai nav ilgtermiņa redzējuma par ieguldījumiem zinātnē un tehnoloģijās, tad var teikt, ka tā lemj savas valsts iedzīvotājus trūkumam, ekskluzīvā intervijā kanālam «National Geographic» sacīja pasaulē zināmais astrofiziķis Nīls Degrass Taisons.

Taisons, ko Latvijas skatītāji pērn iepazina kā kanāla «National Geographic» raidījumu cikla «Kosmoss: Visuma odiseja» odiozo vadītāju, atkal atgriežas ekrānos. Šoreiz īpašā šovā «Zvaigžņu sarunas», kurā zinātnieks aicinās piedalīties režisorus, aktierus, politiķus, publicistus u.c. atpazīstamas personas.

Pirms tam Taisons ekskluzīvā intervijā ar kanālu «National Geographic» dalījās atziņās par to, kāpēc Visuma izpēte un ieguldījumi tehnoloģijās un inovācijās, viņaprāt, ir tik būtiski.

Inovācijas – mūsdienu labklājības pamats

Pēc astrofiziķa domām, XXI gadsimtā ikvienas nācijas labklājība ir tiešā veidā saistīta ar tās investīcijām zinātnē, inovācijās un tehnoloģijās. Turklāt valdībām ir jādomā ilgtermiņā. Proti, nevar gaidīt, ka šīs investīcijas atmaksāsies pēc ceturkšņa vai gada, īstā atdeve būs redzama pēc neskaitāmiem gadiem.

Intelektuālā kapitāla augļus bauda visa nācija

Tikpat svarīgi kā investīcijas, ir instrumenti un sistēmas, kas ļauj attīstīt savus talantus mazturīgiem cilvēkiem, kuri interesējas par zinātni un vēlas kļūt par pētniekiem, inženieriem utt.

Bijušais ASV prezidents, politiķis Džimijs Kārters un Nīls Degrass Taisons
Bijušais ASV prezidents, politiķis Džimijs Kārters un Nīls Degrass Taisons Foto: Publicitātes foto

«Ja šāda sistēma ir izstrādāta un tā darbojas, tad jūs redzēsiet, kā vesela sabiedrības daļa spēs nostāties uz savām kājām, izkļūt no nabadzības, savukārt visa nācija varēs baudīt šā intelektuālā kapitāla augļus,» skaidroja Taisons. «Tas nav viegls uzdevums. Tas nozīmē, ka pārtikušajiem jāsāk domāt citādāk un arī valdībai jāsāk domāt citādāk,» piebilda zinātnieks.

Pētot Visumu, mēs varam rast risinājumus problēmām uz Zemes

Uz asteroīdiem ir sastopama dažādu resursu pārpilnība, ko mēs uz Zemes dēvējam par reti sastopamiem elementiem, turklāt - Visums ir enerģijas pārpilns. Tādēļ ir vērts uzdot sev jautājumu, cik gan daudz karu nav bijis un cik vēl daudz konfliktu pašlaik notiek enerģijas un resursu dēļ?

«Teikt, ka kosmosa pētījumos nauda tiek izmesta vējā un ka mums pietiek problēmu uz Zemes, nozīmē neredzēt Visuma potenciālu, kas varētu palīdzēt šis problēmas atrisināt,» uzskata Taisons.

No snaudošas valsts pārtapt par inovāciju nāciju

Kosmosa pētījumiem nav tikai abstrakta vērtība, tie ir kas vairāk. «Katru reizi, kad cilvēks ir devies Visumā, viņš ir kaut ko atklājis, un tam neizmērāma ietekme uz sabiedrību, kultūru un civilizāciju kopumā. Snaudoša valsts var pārtapt inovāciju nācijā, jo ikviens atklājums ir iedvesma», tā Taisons.

Astrofiziķis pauda, ka cilvēku uzskats, ka kosmosa pētījumi ir dārgi, pats par sevi ir ievērības cienīgs fakts. «Tas nozīmē, ka tie ir ļoti redzami tēriņi. Un vai tad tas nav lieliski? Tā ir atpazīstamība un aizrautība!» teica zinātnieks.

Vairāk dažādas Taisona atziņas, secinājumus un atklājumus uzzināsiet šovā «Zvaigžņu sarunas», kas sākot ar 24.aprīli piektdienās būs skatāms kanālā «National Geographic». Aprīļa piektdienās raidījums sāksies tieši pusnaktī, bet maijā – plkst.23.00.

Taisona sarunu biedri būs režisors Kristofers Nolans («Starp zvaigznēm», «Pirmsākums», «Tumšais bruņinieks»), bijušais ASV prezidents, politiķis Džimijs Kārters, leģendārais aktieris Džordžs Takei, kas plašāk pazīstams ar Hikaru Sulu lomu TV seriālā un filmās «Zvaigžņu ceļš», žurnālists, rakstnieks un TV personība Dens Sevedžs (Dan Savage) un citi.

Sarunas joprojām būs par zinātni, kā tā ietekmējusi un turpina ietekmēt dažādu sabiedrībā zināmu cilvēku dzīvi. Turklāt zinātne tiks aplūkota visdažādākajos aspektos, visā tās daudzveidībā, ne tika runājot par Visumu un tā pētījumiem.

Materiāls tapis sadarbībā ar TV kanālu «National Geographic»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu