«Z(in)oo» iecerējis uzbūvēt raķeti, kas spēj sasniegt vismaz 100 kilometru augstumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnes centrs «Z(in)oo» Līdz Latvijas simtgadei iecerējis uzbūvēt raķeti, kas spēj sasniegt vismaz 100 kilometru augstumu, pastāstīja centra pārstāvji.

Sestdien, 25.aprīlī, no Priekuļu lidlauka «Kosmiskās talkas» ietvaros tika palaista kosmiskā zonde «Zinoo-3». Atšķirībā no iepriekšējām zondēm, šajā tika izmēģinātas virkne svarīgas tehnoloģijas, kas nākotnē ļautu realizēt vēl ambiciozāku projektu - uzbūvēt pašiem savu raķeti, kas spēj sasniegt vismaz 100 kilometru augstumu, norāda centra pārstāvji.

«Zinoo-3» tika būvēta uz iepriekšējās zondes bāzes, tomēr šajā reizē uzdevums bijis samazināt zondes svaru.

Tas tika atrisināts, ievietojot jauna veida telemetrijas iekārtu. Bez jaunās telemtrijas sistēmas zondē tika ievietoti telemetrijas raidītāji, vadības dators, barības bloks, barometriskais augstuma sensors, iekšējās un ārējās temperatūras sensori divas videokameras, video raidītājs un divi GPS uztvērējs. Ieskaitot Zondes korpusu un raidītājantenas kopējo svaru izdevās samazināt līdz vienam kilogramam.

«Z(in)oo» kosmosa entuziasti ir nolēmuši līdz Latvijas simtgadei uzbūvēt un palaist vismaz 100 kilometru augstumā īstu kosmisko raķeti. Šādas idejas realizācijai savu atbalstu jau solījušies sniegt Latvijas pirotehnikas speciālisti, Rīgas Tehniskā Universitāte un arī Bruņotie spēki. Sīkāka informācija par šo projektu tiks sniegta vēlāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu