Krievijas kosmosa kuģis sācis nekontrolētu kritienu pretī Zemei

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Krievijas bezpilota kosmosa kuģis «Progress», kas veda kravu uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), sācis nekontrolētu kritienu pretī Zemei, aģentūrai AFP atklāja kāda amatpersona. Tikmēr Krievijas ziņu aģentūras vēsta, ka speciālisti jau ir zaudējuši cerības saglabāt kosmosa kuģi.

Papildināts viss ziņas teksts

Krievijas aģentūra «Roskosmos» oficiāli atzinusi, ka zaudējusi kontroli pār «Progresu» un nespēj to nogādāt Starptautiskajā kosmosa stacijā. Aģentūras vadītājs Igors Komarovs preses konferencē nosauca arī termiņu kuģa iziešanai no orbītas.

«Progresa» atlūzas 5.-7.maijā sasniegs blīvos atmosfēras slāņus. To atrašanās vieta tiks noskaidrota vēlāk.

Visticamāk, kravas kosmosa kuģa fragmenti Zemi nesasniegs, bet sadegs atmosfērā,

sacīja Komarovs.

Viņš arī pastāstīja, ka

«Progresa» palaišanai tika iztērēti 2,6 miljardi rubļu (45,6 miljoni eiro),

bet tā neveiksme neapdraudēs Starptautiskās kosmosa stacijas ekipāžas izdzīvošanu.

Telemetrija no kuģa vairs netika saņemta pusotru sekundi pēc tā atdalīšanās no nesējraķetes, skaidroja «Roskosmos» vadītājs.

«Noskaidrots, ka nebija dzinēja iekārtas bloka maģistrāles hermētiskuma. Tādēļ transporta kosmosa kuģa lidojums un tā droša savienošanās ar Starptautisko kosmosa staciju nav iespējama. Patlaban notiek transporta kosmosa kuģa borta sistēmu kontrole un tiek izstrādāti tālākie varianti kuģa nolaišanai,» sacīja Komarovs.

Neveiksmīgais «Progresa» starts notika vakar.

Kosmosa kuģis neatrodas plānotajā orbītā, un uz komandām no Zemes tas nereaģē.

«Progresa» problēmu dēļ jaunas ekipāžas nosūtīšana uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) var tikt atcelta.

«Progress», kuram bija jānogādā krava uz SKS, nav sasniedzis plānoto orbītu nesējraķetes kļūmes dēļ, otrdien paziņoja avots Krievijas raķešu un kosmosa aģentūrā.

«Raķete «Sojuz» uzveda kuģi par 70 kilometriem zemāk, tā rezultātā ar kuģi «Progress» sākumā nebija sakaru. Kuģi gaidīja vienā vietā, taču tas, nonācis citā orbītā, tajā brīdī atradās citā vietā, tādēļ bija pārrāvumi telemetriskās informācijas saņemšanā,» skaidroja aģentūras darbinieks.

Kosmosa kuģis «Progress» otrdienas rītā tika palaists no Baikonuras kosmosa stacijas Kazahstānā. Kad kuģis atdalījās no nesējraķetes, netika saņemta telemetrija. Vēlāk tika ziņots, ka kuģim nav atvērušās divas sakaru sistēmas «Kurs» antenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu