Meklē kosmosa kuģa «Progress» zaudēšanas cēloņus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ap kravas kosmosa kuģi «Progress» esošo atlūzu orbītu analīze liecina, ka, atdaloties nesējraķetes trešajam posmam, noticis sprādziens, ceturtdien pavēstījis avots kosmosa aģentūrā «Roskosmos».

«Krievijas un ASV kosmosa telpas kontroles līdzekļi «Progresa» tuvumā atraduši vairākus desmitus nenoskaidrotu fragmentu. Patlaban speciālisti nodarbojas ar to identifikāciju, kā arī analizē to orbītu. Pēc vienas no sākotnējām versijām fragmentu mākonis varētu būt radies sprādziena rezultātā,» stāstīja aģentūras darbinieks.

Visticamāk, sprādziens noticis, kad no kuģa atdalījies nesējraķetes trešais posms.

ASV gaisa spēku kosmosa centrs Kalifornijā orbītā līdzās kravas kosmosa kuģim «Progress M-27M» un nesējraķetes «Sojuz-2.1.a» trešajam posmam konstatējis 44 atlūzas. Vēlāk tika publicēti 15 lielāko fragmentu orbītu parametri. Eksperti norādīja uz fragmentu lielo augstuma izkliedētību. Pēc amerikāņu datiem, tie atrodas no 170 līdz 370 kilometru augstumā apogejā un no 130 līdz 180 kilometru augstumā perigejā.

«Ņemot vērā to, ka kosmosa kuģis «Progress» tika atrasts orbītā apmēram 30-40 kilometrus augstāk, nekā plānots, un turklāt tas stipri griezās ap savu asi, ar pārliecību var apgalvot, ka, kuģim atdaloties no nesējraķetes trešā posma, noticis kaut kas līdzīgs sprādzienam,» skaidroja Krievijas kosmosa aģentūras darbinieks.

Pagaidām gan informācijas nepietiek, lai pateiktu, kas tieši varētu būt uzsprādzis.

Pēc iegūtās informācijas tiks matemātiski modelēti visi iespējamie procesi orbītā un pēc tam tiks izraudzīta visticamākā versija, sacīja speciālists.

Kā ziņots, Krievijas aģentūra «Roskosmos» trešdien oficiāli atzina, ka zaudējusi kontroli pār «Progresu» un nespēj to nogādāt Starptautiskajā kosmosa stacijā.

«Progresa» atlūzas 5.-7.maijā sasniegs blīvos atmosfēras slāņus. To atrašanās vieta tiks noskaidrota vēlāk. Visticamāk, kravas kosmosa kuģa fragmenti Zemi nesasniegs, bet sadegs atmosfērā, pavēstīja aģentūras vadītājs Igors Komarovs.

Viņš arī pastāstīja, ka «Progresa» palaišanai tika iztērēti 2,6 miljardi rubļu (45,6 miljoni eiro), bet tā neveiksme neapdraudēs Starptautiskās kosmosa stacijas ekipāžas izdzīvošanu.

«Progresa» problēmu dēļ jaunas ekipāžas nosūtīšana uz Starptautisko kosmosa staciju var tikt atcelta.

Kosmosa kuģis «Progress» otrdienas rītā tika palaists no Baikonuras kosmosa stacijas Kazahstānā. Kad kuģis atdalījās no nesējraķetes, netika saņemta telemetrija. Vēlāk tika ziņots, ka kuģim nav atvērušās divas sakaru sistēmas «Kurs» antenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu