ASV kosmosa stacija «Messenger» ietriekusies Merkurā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa izpētes pārvaldes (NASA) kosmiskais aparāts «Messenger» nokritis uz Saulei tuvākās planētas - Merkura - virsmas, tādējādi noslēdzot misiju, kas ilga vairāk nekā 10 gadu. Aparāts ietriecās planētā ar ātrumu 3,91 kilometrs sekundē. Pēc NASA aplēsēm, sadursmes rezultātā uz Merkura izveidojies jauns krāteris 16 metru diametrā.

«Messenger», kuram bija beigusies degviela, nokritis uz Merkura vietā, kur no Zemes to nevar redzēt, tāpēc sadursmes brīdi novērot nebija iespējams. Misijas pēdējās minūtēs sakari ar aparātu pārtrūkuši.

«Messenger» sāka ceļu uz Merkuru 2004.gadā. Pēc sešiem ar pusi gadiem tas sasniedza planētas orbītu. Sākotnēji tika plānots, ka stacija nostrādās orbītā aptuveni gadu, taču šo termiņu izdevās pagarināt līdz trim gadiem.

Misijas galvenais rezultāts - «Messenger» atrada ūdeni uz Merkura. Pētot stacijas nodrošinātās fotogrāfijas, NASA zinātnieki secināja, ka krāteros uz planētas ziemeļu pola ir ledus.

Merkurs atrodas vistuvāk Saulei, kas kosmiskām misijām rada papildu riskus Saules milzīgā gravitācijas spēka un spēcīgās radiācijas dēļ.

Līdz ar to Merkurs zinātniekiem ir viens no vismīklainākajiem Saules sistēmas ķermeņiem.

«Messenger» misija ir noslēgusies, taču zinātnieki norāda, ka iegūto datu izpētē darba pietiks vēl vairākiem gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu