Tas nav joks: Krievijas neveiksmīgais kosmosa kuģis «Progress» nogāzīsies... 9.maijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Dienā, kad Krievija 9.maijā atzīmēs «uzvaru Otrajā pasaules karā», iespējams, tās svētku dienas medus podā krietnu darvas karoti iemaisīs izgāšanās kosmosa iekarošanā. Ziemeļamerikas zinātnieki aprēķinājuši Krievijas bezpilota kosmosa kuģa «Progress» nokrišanas laiku, un tas nav nekāds joks - tas nokritīs 9.maijā plkst. 19.33 pēc Latvijas laika, vēsta vairāki ārvalstu mediji.

Zinātnieki prognozē, ka kosmosa kuģis izies no orbītas, veicot 186. apli ap Zemi. Aprēķināts, ka aptuvenā nogāšanās vieta ir Atlantijas okeāna centrālajā daļā, aptuveni 1600 kilometru attālumā uz austrumiem no Kubas.

Tiek prognozēts, ka kosmosa kuģis sadegs, ieejot Zemes atmosfērā. Eksperti uzskata, ka kuģa atliekas var sasniegt Zemes virsmu, taču tas ir maz ticams.

Krievijas zinātnieki iepriekš minējuši, ka kosmosa kuģa bojāeja gaidāma 5.-7. maijā.

"Progresa" atrašanās vieta kartē.

Jau ziņots, ka Krievijas aģentūra «Roskosmos» 29.aprīlī, dienu pēc «Progresa palaišanas» oficiāli atzinusi, ka zaudējusi kontroli pār kosmosa kuģi un nespēj to nogādāt Starptautiskajā kosmosa stacijā. Kosmosa kuģis sācis brīvu kritienu pretī Zemei - nekontrolējami rotējot ap savu asi, tas pamazām griežas ap Zemi un zaudē augstumu.

Aģentūras vadītājs Igors Komarovs pastāstīja, ka «Progresa» palaišanai tika iztērēti 2,6 miljardi rubļu (45,6 miljoni eiro), bet tā neveiksme neapdraudēs Starptautiskās kosmosa stacijas ekipāžas izdzīvošanu.

Telemetrija no kuģa vairs netika saņemta pusotru sekundi pēc tā atdalīšanās no nesējraķetes, skaidroja «Roskosmos» vadītājs.

«Noskaidrots, ka nebija dzinēja iekārtas bloka maģistrāles hermētiskuma. Tādēļ transporta kosmosa kuģa lidojums un tā droša savienošanās ar Starptautisko kosmosa staciju nav iespējama. Patlaban notiek transporta kosmosa kuģa borta sistēmu kontrole un tiek izstrādāti tālākie varianti kuģa nolaišanai,» sacīja Komarovs.

Neveiksmīgais «Progresa» starts notika 28.aprīlī.

Kosmosa kuģis neatrodas plānotajā orbītā, un uz komandām no Zemes tas nereaģē.

«Progresa» problēmu dēļ jaunas ekipāžas nosūtīšana uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) var tikt atcelta.

«Progress», kuram bija jānogādā krava uz SKS, nav sasniedzis plānoto orbītu nesējraķetes kļūmes dēļ, otrdien paziņoja avots Krievijas Raķešu un kosmosa aģentūrā.

«Raķete «Sojuz» uzveda kuģi par 70 kilometriem zemāk, tā rezultātā ar kuģi «Progress» sākumā nebija sakaru. Kuģi gaidīja vienā vietā, taču tas, nonācis citā orbītā, tajā brīdī atradās citā vietā, tādēļ bija pārrāvumi telemetriskās informācijas saņemšanā,» skaidroja aģentūras darbinieks.

Kosmosa kuģis «Progress» otrdienas rītā tika palaists no Baikonuras kosmosa stacijas Kazahstānā. Kad kuģis atdalījās no nesējraķetes, netika saņemta telemetrija. Vēlāk tika ziņots, ka kuģim nav atvērušās divas sakaru sistēmas «Kurs» antenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu