Zinātnieki notur mikroviļņu krāsns signālu par ziņojumu no kosmosa

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Austrāliešu zinātnieki otrdien paziņojuši, ka neparastie signāli, kas sākotnēji tikuši uzskatīti par ziņojumiem no kosmosa dzīlēm, patiesībā nākuši no mikroviļņu krāsns observatorijas virtuvē.

Zinātnieki izpētījuši Pārksas radioteleskopa uztvertos milisekundi garos signālus, kuri nākuši no attālas galaktikas vairāku miljardu gaismas gadu attālumā. Taču tie savijušies ar līdzīgiem radiosignāliem no Zemes.

«Tā bija īsta mistērija. Mēs nevarējām izdomāt, no kurienes nāk signāls,» teica Pārksas observatorijas zinātnieks Džons Sarkisjans. «Domājam, ka īsie radio signāli nāk no neitronu zvaigžņu sadursmēm, kuru laikā notiek enerģijas izlāde. Abi signāli ir ļoti līdzīgi, taču gana atšķirīgi, lai sapratu, ka viens no tiem nāk no tuva avota.»

Izrādījās, ka signāls nāk no darbinieku virtuvē esošās mikroviļņu krāsns. Katru reizi, kad darbinieki atvēra krāsns durvis, pirms tā bija beigusi darboties, tā automātiski pati sev raidīja spēcīgu radiosignālu ar komandu pārtraukt darbu.

«Mēs bijām pārsteigti, ka tik daudz cilvēku atver mikroviļņu krāsns durvis, iepriekš to neizslēdzot, pat zinātnieki. Mēs aizliedzām mikroviļņu krāsns izmantošanu virtuvē,» sacīja Sarkisjans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu