X 2,7 uzliesmojums uz Saules

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

2015. gada 6.maijā plkst 01:11 pēc Latvijas laika uz Saules tika novērots X2,7 kateogrijas uzliesmojums no aktīvā reģiona AR2339 (agrākais 2322).

Uzliesmojums izraisīja spēcīgus radiosakaru traucējumus (R3) Zemes apgaismotajā daļā. Tā kā uzliesmojums notika Saules diska malā, ar to saistītais koronālās masas izvirdums ir vērsts prom no Zemes. Tomēr ziemeļblāzmu medniekiem nevajag mest plinti krūmos, jo īsu brīdi pēc uzliesmojuma diska centrālajā daļā tika novērots pavediena izvirdums, kas bija vērsts Zemes virzienā. Saules izsviestā matērija Zemi varētu sasniegt 10. maijā.

www.starspace.lv

Tikmēr Zemi ir sasniedzis 2. maija izvirduma mākonis. Iespējama neliela aktivitāte augstākajos platuma grādos. Lai arī iespējas Latvijā redzēt kāvus ir vairāk nekā niecīgas, Saules vētra ir ietekmējusi Zemes atmosfēras augstākos slāņus, kas ir nedaudz «uzpūtušies». Tādējādi berze uz Progress M27, kas krīt atpakaļ uz Zemi, ir palielinājusies un iespējama neliela novirze no plānotās krišanas vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu