Iemūžināta vistālākā galaktika

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/ESA

Starptautiskai astronomu grupai ar Jeila universitātes profesoru Paskālu Ešu priekšgalā ir izdevies attēlā iemūžināt galaktiku EGS-zs8-1, kas atrodas 13,1 miljarda gaismas gada attālumā un ir tālākais līdz šim nofotografētais kosmosa veidojums.

Jāpiezīmē, ka EGS-zs8-1 eksistence un atrašanās vieta bija zināmas jau iepriekš, jo galaktika jau bija novērota ar Habla (Hubble) un Špicera (Spitzer) teleskopiem. Jaunums saistībā ar galaktiku ir attālums, kas tagad izmērīts visai precīzi, izmantojot Havaju salās esošās Keka observatorijas mērinstrumentu MOSFIRE.

Svaigākie mērījumi apliecina, ka, aplūkojot EGS-zs8-1, mēs ieskatāmies 13,1 miljarda gadu senā pagātnē, kad kopš Lielā sprādziena bija pagājuši 670 miljoni gadu.

Tādējādi EGS-zs8-1 ir lieliska iespēja izpētīt un analizēt pirmo galaktiku veidošanos un attīstību periodā, kad Visuma vecums bija vien 5% no pašreizējā vecuma.

EGS-zs8-1 masa ir pielīdzināma apmēram 15% no Piena ceļa masas vai aptuveni 100 miljardiem Sauļu. Novērojumi liecina, ka jaunu zvaigžņu veidošanās EGS-zs8-1 norit ļoti strauji; apmēram 80 reizes ātrāk nekā mūsu Galaktikā. Tam iemesls varētu būt galaktikas nelielais vecums, jo līdzšinējie novērojumi liecina, ka galaktiku veidošanās sākuma posmā jaunas zvaigznes tiek «ražotas» intensīvāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu