Krievijas vicepremjers Rogozins kritizē kosmosa nozari, solot reformas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins otrdien kritizēja valsts kosmosa nozari, solot to reformēt pēc tam, kad pēdējā laikā nozare ir piedzīvojusi vairākas avārijas.

Rogozins paziņoja, ka nozare ir neefektīva un korumpēta, tās amatpersonas «morāli pagrimušas», bet personāls ir slikti apmaksāts.

Visasāko vicepremjera kritiku izpelnījās Hruničeva kosmosa centrs, kurā tiek ražotas «Proton» raķetes, kuras vairakkārt ir piedzīvojušas avārijas.

Pēc pēdējās avārijas ir sākta izmeklēšana par centra darbinieku, iespējams, veiktu dokumentu viltošanu un zaudējumu radīšanu deviņu miljardu rubļu (161 tūkstotis eiro) apmērā, paziņoja Rogozins.

«Ar šādu morālā pagrimumā esošu vadību nav jābrīnās par ražojumu zemo kvalitāti,» viņš sacīja.

Rogozins atklāja, ka pēdējais negadījums ar «Proton» ir līdzīgs 1988.gadā un 2014.gadā notikušām avārijām, kas nozīmē, ka pēc tām notikušo izmeklēšanu laikā «netika atrasts īstais iemesls».

Vicepremjers paziņoja, ka Krievija zaudē konkurences cīņā kosmosa jomā un ierosināja likumprojektus situācijas uzlabošanai.

Rogozins ierosināja pārvērst Krievijas kosmosa aģentūru «Roskosmos» par valsts korporāciju un paaugstināt personāla atalgojumu.

Raķešu un kosmosa kuģu ražošana kļūtu automatizētāka, Rogozins norādīja, tādējādi liekot saprast, ka nākotnē nozare varētu piedzīvot darbinieku atlaišanu.

Viņš vērsa uzmanību uz to, ka daudzi šajā jomā strādājošie inženieri mēnesī nopelna tikai 30 000 rubļu (540 eiro) mēnesī, piebilstot, ka algas ir jāpalielina, lai noturētu speciālistus Krievijā un kosmosa nozarē.

Jau ziņots, ka sestdien drīz pēc palaišanas avarēja Krievijas raķete «Proton-M», kas transportēja Meksikas satelītu «MexSat-1».

Dažas stundas pirms «Proton-M» avārijas sestdien Krievijas kosmosa kuģis «Progress», kurš savienojies ar Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), pēc misijas kontroles centra komandas neieslēdza dzinējus, lai veiktu plānoto manevru pārvietot staciju augstākā orbītā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu