Atjaunoto Irbenes radioteleskopa antenu pacels atpakaļ balsta tornī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

10.jūnijā Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā (VSRC) Irbenē plānots pacelt atpakaļ balsta tornī atjaunoto radioteleskopa RT-32 antenu, informēja Ventspils Augstskolas (VeA) sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Ozola.

Irbenes radioteleskopu antenu RT-32 un RT-16 rekonstrukcijas darbi pašlaik tuvojas noslēgumam. 2014.gada nogalē antena RT-32 tika nocelta renovācijas darbu veikšanai, ko plānots pabeigt līdz 10.jūnijam, kad antenu novietos atpakaļ balsta tornī. Pilnībā abu radioteleskopu modernizācijas darbus plānots pabeigt šī gada rudenī.

Antenas nocelšana iepriekšējā gada nogalē izraisīja lielu sabiedrības interesi, un arī šoreiz interesenti būs aicināti klātienē vērot, kā antena tiks pacelta un novietota atpakaļ balsta tornī. Gandrīz 80 tonnas smagās antenas pacelšanu veiks viens no pasaulē lielākajiem celtņiem - kompānijas «Arsava» rīcībā esošais pacēlājs «Liebherr LG1750», kura uzstādīšanai nepieciešamas vismaz trīs dienas.

Lai uzstādītu celtni, uz Irbeni dosies 30 tehnikas vienības - 27 kravas automašīnas, kā arī trīs celtņi. No tiem divi būs lielie celtņi - pamatceltnis, kas veiks antenas pacelšanu balsta tornī, un palīgceltnis, ar kura palīdzību veiks montāžu un sagatavošanās darbus, lai nodrošinātu pamatceltņa darbību. Papildus šiem celtņiem tiks atgādāts arī pacēlējs, kas tiks izmantots, lai darbinieki varētu veikt visus nepieciešamos sagatavošanās darbus.

Antenas pacelšana balsta tornī un nostiprināšana būs daudz sarežģītāks process nekā nocelšana. Šāda mēroga antenas rekonstrukcijas darbi līdz šim nav veikti, tādēļ piesaistīti spējīgākie VeA inženieri un zinātnieki, kā arī speciālisti no ārvalstīm. Darbu norisi būtiski var ietekmēt arī laikapstākļi - spēcīga vēja gadījumā pacelšanu nāktos atlikt.

Radioteleskopu kompleksā Irbenē ir divas radioteleskopu antenas - ar 32 un 16 metru galveno spoguļu diametriem. Viens no būtiskākiem kompleksa renovācijas darbiem ir radioteleskopa RT-32 jeb 32 metru antenas spoguļa balsta konstrukcijas renovācija.

Projektā paredzēta abu radioteleskopu vadības un piedziņas sistēmu modernizācija, lielā mērā nomainot līdzšinējās morāli un fiziski novecojušās teleskopu vadības un piedziņas sistēmu komponentes.

VSRC tika dibināts kā Latvijas Zinātņu akadēmijas zinātniskais institūts 1994.gada 22.jūlijā, pārņemot bijušās PSRS karaspēka daļas nekustamo īpašumu - objektu «Zvaigznīte» tagadējā Ventspils novada Ances pagasta Irbenē.

2004.gadā VSRC tika iekļauts VeA sastāvā kā tās struktūrvienība, saglabājot atsevišķa zinātniskā institūta statusu. 2010.gada pavasarī VSRC tika pievienots VeA Inženierpētniecības centram. Tādējādi tika izveidots VeA inženierzinātņu institūts Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu