Visums ir pilns ar Zemei līdzīgām planētām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Thayne Currie

Astronomiem ir izdevies tālu Visumā atklāt planētu sistēmu, kas ļoti līdzinās mūsu pašu Saules sistēmai, kad tā bija tikko sākusi veidoties.

Tālā zvaigzne, kas ir šobrīd topošās planētu sistēmas centrā, ir apmēram 15 miljonus gadu veca un pēc savām īpašībām ļoti līdzīga Saulei šajā vecumā, raksta Dailymail.co.uk. Jauno zvaigzni ieskauj gāzu un putekļu mākonis, kas, pēc pētnieku domām, ir planētu izejmateriālu avots. Novērojumi liecina, ka planētu veidošanās process līdzinās tam, kādā pirms vairākiem miljardiem gadu veidojās arī Saules sistēma.

Atklājums veikts, izmantojot Planētu attēlveidotāju Gemini (Gemini Planet Imager (GPI)), kurš ir daļa no Gemini Dienvidu teleskopa Čīlē. Ar to atklāts putekļu disks ap zvaigzni HD 115600, kura ir tikai nedaudz masīvāka par Sauli un atrodas 360 gaismas gadu attālumā Centaura zvaigznājā.

Gāzu un putekļu mākonis stiepjas 5,5 līdz 8,1 miljarda kilometru attālumā no zvaigznes. Apmēram tikpat tālu no Saules mūsu sistēmā ir Kuipera asteroīdu un komētu josla. Pastāv uzskats, ka šajā Visuma reģionā, kas atrodas aiz Plutona orbītas ap Sauli, sakrājušies planētu veidošanās procesa pārpalikumi. Ķīmiskā sastāva ziņā tie esot līdzīgi HD115600 putekļu un gāzu diska saturam.

Tāpat pētnieki, kuru starpā ir arī Kembridžas universitātes speciālisti, norāda, ka putekļu disks ap HD115600 nav simetrisks. Par vienu no nobīžu cēloņiem tiek uzskatītas pagaidām neieraudzītas planētas.

Izmantojot modeļus, kā planētas ap sevi veido iežu, putekļu un gāzu disku, pētnieki arī attīsta pieņēmumu, ka neredzamajām planētām ir izveidojusies ovāla orbīta ap zvaigzni, nevis gandrīz apaļa, kāda tā ir Saules sistēmas ārējām planētām Jupiteram, Saturnam, Urānam un Neptūnam.

«Tas ir gandrīz kā skatīties uz Saules sistēmu, kad tā vēl bija pavisam jauna,» sacījis Havaju salās bāzētā Subaru teleskopa astronoms Teins Karijs.

«Iespēja redzēt planētu veidošanos ap zvaigznēm attālumā, kas ir salīdzināms ar Saules sistēmas mērogiem, ir ievērojams progress,» piebilst viens no pētījuma veicējiem, Kembridžas universitātes astronoms Niku Madhusudhans. «Mūsu atklājums sniedz pierādījumus, ka apstākļi, kādos veidojusies Saules sistēma, nav nekas neparasts.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu