Kompānijai «SpaceX» atļauj nogādāt kosmosā ASV militāros satelītus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Miljardiera Elona Maska privātā kosmosa kompānija «SpaceX» ieguvusi sen gaidīto ASV gaisa spēku atļauju nogādāt kosmosā militāros satelītus, kas tai dod iespēju ielauzties gigantu «Boeing» un «Lockheed Martin» kopuzņēmuma «United Launch Alliance» kontrolētajā tirgū.

Ar sertifikāta iegūšanu «SpaceX» tagad varēs konkurēt ar «United Launch Alliance» par aizsardzības līgumu iegūšanu, kuru vērtība nākamajos piecos gados veido ap 9,5 miljardiem dolāru.

Jau nākamajā mēnesī kompānija varēs pieteikties konkursā par jaunu militāro GPS satelītu nogādāšanu orbītā, paziņoja gaisa spēki.

«SpaceX» ielaišana šajā tirgū samazinās satelītu nogādāšanas izmaksas un palielinās armijas kosmosa programmu efektivitāti, paziņoja gaisa spēku ministre Debora Lī Džeimsa.

2010.gada decembrī «SpaceX» ar savu kosmosa kuģa «Dragon» lidojumu iegāja vēsturē kā pirmā privātā kompānija, kurai izdevies nosūtīt kosmosā un nogādāt atpakaļ uz Zemes komerciālu kosmosa kuģi.

Kompānijai noslēgts līgums ar NASA par 1,6 miljardiem ASV dolāru par 12 lidojumiem uz Starptautisko kosmosa staciju, no kuriem veikti jau seši.

Privātā kosmosa kuģa lidojumi tiek uzskatīti par robežšķirtni ASV centienos atvērt kosmosa industriju privātajam sektoram, šādi cerot samazināt izmaksas un paplašināt to ārpus valdības aģentūrām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu