Krievijā atrasti vainīgie saistībā ar 2013.gada «Proton-M» avāriju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijā trīs kosmosa nozares darbiniekiem izvirzītas apsūdzības saistībā ar 2013.gadā notikušo raķetes «Proton-M» avāriju.

Viņi apsūdzēti par raķetes vadības sensoru uzstādīšanu otrādi, kā rezultātā raķete par 180 grādiem mainīja savu kursu un nogāzās.

2013.gada 2.jūlijā raķete «Proton-M» ar trim navigācijas sistēmas «Glonass» satelītiem avarēja mazāk nekā minūti pēc starta. Izmeklēšanas komisija konstatēja, ka avārijas iemesls bija nepareiza iekārtu novietošana.

Aplēsts, ka avārija radīja piecus miljardus rubļu (89 miljonus eiro) lielus finansiālos zaudējumus.

Saistībā ar avāriju apsūdzības izvirzītas elektriķim Denisam Grišinam, tehniķim Aleksandram Nikolaevam un kontrolierei Diānai Gudkovai, kuriem

draud līdz pat trim gadiem cietumā par drošības protokola pārkāpšanu,

paziņoja Izmeklēšanas komitejas preses pārstāvis Vladimirs Markins.

«Viņu pārkāpumu dēļ (..) sensori tika nepareizi uzstādīti 180 grādu leņķī no pareizās pozīcijas. Tas sabojāja nesējraķetes vadības sistēmu un izraisīja avāriju,» paziņoja Markins.

Viņš piebilda, ka Grišins un Nikolaevs jau daļēji atzinuši vainu.

Visi trīs aizdomās turētie strādāja Maskavā bāzētajā Hruničeva Valsts izpētes un ražošanas kosmosa centrā, kas ražo kosmosa kuģus un raķešu sistēmas.

Centra direktoram Maratam Nasibulinam draud gadu ilgi sabiedriskie darbi par nolaidību, teikts Markina paziņojumā.

Krievijas kosmosa nozare pēdējos gados piedzīvojusi vairākas dārgas un apkaunojošas avārijas, tai samazinās finansējums un profesionālo darbinieku sastāvs.

«Ja paskatās dziļāk uz šo problēmu, lielākais cēlonis, kas stāv aiz šīs avārijas, ir autoritātes kritums darbiniekiem šajā profesijā,» atzina Markins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu