Jepuns un Piena Ceļš

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESO/J. Colosimo

Piena Ceļa zvaigžņu izgaismots, Paranāla kalna virsotnē redzams viens no Ļoti lielā teleskopa (VLT) pamatteleskopiem. Paranāla observatorija atrodas 2635 metru augstumā virs jūras līmeņa. Šī Eiropas Dienvidu observatorijas filiāle tiek uzskatīta par vismodernāko observatoriju pasaulē. VLT teleskops ir veidots no četriem 8,2 metru teleskopiem - Antu (Saule), Kueyen (Mēness), Melipal (Dienvidu Krusts) un Yepun (Venēra).

Izmantojot interferometrijas metodi, visus četrus teleskopus iespējams saslēgt tīklā, izveidojot virtuālu teleskopu, kura izšķirtspēja ir 16 reizes labāka nekā vienam atsevišķam teleskopam.

Jepuns un Piena Ceļš

Attēla fonā redzama zvaigznēm bagātā Piena Ceļa galaktikas plakne. Debesīs redzams tik daudz zvaigžņu, ka zvaigznāju figūras izšķirt ir praktiski neiespējami. Nedaudz uz augšu un pa kreisi no Piena Ceļa galaktikas plaknes redzama iedzeltena, spoža zvaigzne. Tas ir Antaress, Skorpiona zvaigznāja spožākā zvaigzne.

starspace.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu