Intensīvas selekcijas dēļ veikalos nopērkamās rozes ir zaudējušas smaržu, taču britu zinātnieki cer to atjaunot, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».
Zinātnieki vēlas atgūt selekcijas gaitā zaudēto rožu aromātu
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lionas universitātes zinātnieki atklājuši enzīmu, kas atbildīgs par rožu aromātu, paverot cerības jaunām smaržīgām rožu šķirnēm.
Mūsdienu rožu selekcijā galvenā uzmanība tiek pievērsta griezto ziedu izturībai un vizuālajam izskatam, bet gadu gaitā rožu aromātam liela uzmanība nav pievērsta.
Pēc ASV botāniķu novērojumiem, tikai aptuveni 50% rožu mūsdienās ir šiem ziediem raksturīgais aromāts.
Zinātnieku atklātais enzīms «RhNUDX1» veicina organiskās vielas geranoila produkciju rožu ziedlapiņās.