Plutons iegūst aizvien skaidrākas aprises

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

Ar katru dienu skaidrākas aprises iegūst ne tikai Plutona lodes forma, bet arī tā reljefotā virsma.

Nacionālās aeronautikas un kosmosa aģentūras NASA lidaparāts strauju tuvojas savam mērķim - pundurplanētai Plutonam.

Plutons, kas līdz 2006.gadam tika uzskatīts par Saules sistēmas devīto planētu, šo titulu zaudēja 2006.gadā, jo Starptautiskā astronomijas savienība nolēma, ka šis kosmiskais objekts neatbilst vienam no planētas definīcijas kritērijiem. Proti, ja pārējās planētas veidošanās procesā ir «attīrījušas» orbītu ap Sauli, tad Plutons ar pavadoņiem ir viens no neskaitāmiem objektiem Kuipera joslā.

Lai vairāk uzzinātu par šo noslēpumaino pasauli apmēram 6 miljardu kilometru attālumā no Zemes, NASA 2006.gada sākumā palaida zondi New Horizons, kura 14.jūlijā palidos garām Plutonam. Tad New Horizons mērinstrumenti darbosies ar pilnu jaudu, lai iegūtu tik daudz informācijas, cik vien iespējams.

Taču arī tagad New Horizons sniedz vērtīgu informāciju, jo, lidojot ar ātrumu apmēram 16 kilometru sekundē, zondes attēlveidošanas ierīces bildējamo objektu redz aizvien skaidrāk. Līdz šim par tālo pundurplanētu bija tikai aptuvens priekšstats un pieejami vien daži izplūduši Hubble attēli, turpretī New Horizons LORRI kamera gādā par aizvien asākiem attēliem no arvien mazāka attāluma.

Jaunākos NASA nupat publiskojusi savā tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu