NASA atklāj Saulei līdzīgu zvaigzni un Zemei ļoti līdzīgu planētu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Visuma bezgalīgajos plašumos NASA Kepler misijas mērinstrumentiem un zinātniekiem ir izdevies uziet Saulei ļoti līdzīgu zvaigzni, ap kuru apdzīvojamās, tas ir, dzīvību uzturošās zonas attālumā riņķo Zemei līdzīga planēta.

Keplera misijas jaunatklājums ir planēta Kepler-452b un vēl 11 salīdzinoši mazas kandidātplanētas, kas atrodas dzīvības eksistencei piemērotā attālumā no tuvākās zvaigznes. Kepler-452b gan ir īpašāka par visām, jo tās eksistence ir apstiprināta un tā ir līdz šim mazākā planēta, kas ap savu zvaigzni riņķo dzīvībai piemērotā orbītā. Līdz ar to Kepler misija līdz šim ir apstiprinājusi 1030 citplanētas.

Foto: NASA/JPL-CalTech/R. Hurt

Jēdzienu «dzīvībai piemērota zona» zinātnieki izmanto, lai uzsvērtu, ka planēta ir tādā attālumā no savas saules, lai uz tās virsmas varētu pastāvēt ūdens šķidrā agregātstāvoklī.

Runājot par pašu Kepler-452b planētu, NASA atklāj, ka planēta ir par 60% lielāka nekā Zeme. Tās uzbūve vēl nav zināma, taču no līdzšinējās pieredzes esot zināms, ka šāda tipa planētas veido ieži. Tāpat izskaitļots, ka Kepler-452b ap savu zvaigzni - Kepler-452 - apriņķo 385 dienās. Tādējādi viens gads uz Kepler-452b ir tikai par 5 procentiem ilgāks nekā uz Zemes.

Foto: NASA/N. Batalha and W. Stenzel

Zvaigzne Kepler-452 tai pašā laikā ir 6 miljardus gadu sena (par 1,5 miljardiem vecāka nekā Saule), par 20% spožāka nekā Saule, un tās diametrs ir par 10% lielāks nekā mūsu zvaigznei.

Kepler-452 sistēma atrodas apmēram 1400 gaismas gadu attālumā Gulbja zvaigznājā.

Foto: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu