Irbenes mazākā radioteleskopa jauno antenu pacels balsta tornī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šodien plkst.9 balsta tornī plānots pacelt Irbenes mazākā radioteleskopa jauno antenu, informēja Ventspils Augstskolas (VeA) sabiedrisko attiecību speciālistes pienākumu izpildītāja Agnese Jēkabsone.

Šodien tiek prognozēti nepieciešamajiem darbiem labvēlīgi laikapstākļi. Tā kā nedēļas pirmajās dienās darbu veikšanu apgrūtinātu pārāk lielais vējš, pēc pirmdien notikušās izpildītāju un celtņa kompānijas pārstāvju apspriedes tika nolemts antenas pacelšanu atlikt uz trešdienu.

10.jūnijā balsta tornī jau tika pacelta Irbenes lielākā teleskopa RT-32 atjaunotā antena. Savukārt otru jeb mazāko Irbenes antenu RT-16 paredzēts aizvietot ar jaunu kompozītmateriāla antenu. Pirms gada tika noslēgts līgums ar Vācijas kompāniju «MT Mechatronics» par jaunas RT-16 antenas piegādi un abu radioteleskopu vadības un piedziņas sistēmu modernizāciju. Pērn veikta jaunās antenas projektēšana, ko Vācijas kompānijas vadībā veica apakšuzņēmēji no Ķīnas un Spānijas.

Antenas kopējais svars ir ap 16 tonnām, primārā spoguļa diametrs ir 16 metri, sekundārā spoguļa diametrs - 1,6 metri. Antenas atstarojošo virsmu veido 80 paneļi. Antenas izgatavošanas pamata materiāls ir oglekļa šķiedras polimērmateriāls, no kā izgatavotas gan balsta struktūru veidojošās caurules, gan sekundārais spogulis un primārā spoguļa atstarojošie paneļi.

Šomēnes radioteleskopu kompleksā ir piegādātas antenas sastāvdaļas, un 17.jūlijā inženieri sāka antenas montāžas darbus. Inženieri veic arī uztverošo iekārtu montāžu jaunās antenas uztvērēju sistēmu korpusos.

RT-16 antenas uzcelšanu balsta tornī paredzēts veikt ar SIA «Arsava» 350 tonnu celtspējas celtni.

Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) modernizācijā ieguldīti ap astoņiem miljoniem eiro.

VSRC tika dibināts kā Latvijas Zinātņu akadēmijas zinātniskais institūts 1994.gada 22.jūlijā, pārņemot bijušās PSRS karaspēka daļas nekustamo īpašumu - objektu «Zvaigznīte» tagadējā Ventspils novada Ances pagasta Irbenē.

VSRC kompleksā ir divas radioteleskopu antenas ar 32 un 16 metru galveno spoguļu diametru.

2004.gadā VSRC tika iekļauts Ventspils Augstskolas sastāvā kā tās struktūrvienība, saglabājot atsevišķa zinātniskā institūta statusu. 2010.gada pavasarī VSRC tika pievienots Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centram. Tādējādi tika izveidots Ventspils Augstskolas inženierzinātņu institūts - Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu